Organiseer geen schoolreisje naar het Dolfinarium! Dat is de inzet van de nieuwe campagne van een aantal samenwerkende dierenorganisaties. Directies van basisscholen in heel Nederland worden benaderd met het verzoek om geen schoolreisje naar het Dolfinarium te organiseren. Gelijktijdig begint een campagne op sociale media. De organisaties starten deze actie, omdat experts aangeven dat dolfijnen niet gedijen in dolfinaria.

schoolreis
Worldwide Empty the Tanks 2017 Harderwijk | Foto: ©Ed Heesbeen

Woordvoerder Dos Winkel:

Dolfijnen zijn intelligente, zelfbewuste dieren die in complexe sociale groepen leven en jagen. Ze leggen dagelijks vele tientallen kilometers af en kunnen tot grote diepte duiken. De kleine baden waarin ze in het Dolfinarium worden gehouden, vormen slechts een fractie van de natuurlijke habitat en maken het onmogelijk om natuurlijk gedrag te vertonen.”

6000 schooldirecties hebben de oproep van de dierenorganisaties ontvangen. Met behulp van sociale media betrekken wij ouders en leerlingen ook bij deze actie. Daarmee kunnen ouders en kinderen deze actie onder de aandacht brengen bij leerkrachten, ouderraden en medeleerlingen.

Woordvoerder:

“Wij willen dat kinderen leren dat dolfijnen vrij horen te leven in een natuurlijke omgeving in plaats van op commando circustrucs uit te voeren voor publiek. Circussen met wilde dieren zijn verboden, maar in het watercircus dat Dolfinarium heet, wordt nog altijd verkeerde educatie gegeven over de behandeling van dieren.“

Frankrijk heeft in 2017 besloten tot een fokverbod met dolfijnen. En recent heeft de directeur van het Dolfinarium aangegeven dat het Dolfinarium steeds minder bezoekers trekt omdat de publieke opinie over het Dolfinarium is gewijzigd. Dit brengt het einde van dolfinaria daar in zicht. De organisaties zouden graag zien dat Nederland deze lijn volgt. Zij hopen dat ook scholen stelling nemen om zo deze verandering in een sneltreinvaart te brengen.

fokverbod
Dierenorganisaties willen verbod op fokken met dolfijnen, net als in Frankrijk | Fotocredit: Martin de Witte Flickr via Compfight cc

Deze actie komt voort uit een samenwerkingsverband van World Animal Protection, Stichting Sea First, Bite Back, Een DIER Een VRIEND, Dolphin-Motion, Free Spirit, Vissenbescherming en Dierbewustleven. Zij streven ernaar het Dolfinarium zo spoedig mogelijk te sluiten of om te vormen naar een organisatie die geen dieren in gevangenschap houdt.

Persbericht Sea First