Dierenrechtenorganisaties willen dit jaar in het hoogseizoen via advertenties (potentiële) bezoekers van het Dolfinarium in Harderwijk informeren en adviseren niet of nooit meer naar het Dolfinarium te gaan. Dit wordt mede gefinancierd door crowdfunding via de website dolfinariumvrij.nl.

dolfinarium
Deze zomer te zien op station Harderwijk | Foto: dolfinariumvrij.nl

Woordvoerder Alex Romijn over de intensivering van de acties om het publiek te informeren en het Dolfinarium gesloten te krijgen:

“We gaan los. We zullen een aantal abri-posters plaatsen op station Harderwijk. Het is een symbolische actie, maar ook bedoeld om publiek dat via dit station reist te informeren, als ook inwoners van Harderwijk zelf, over onze redenen om actie te voeren.”

‘Glimlach’
Een dolfijn lijkt constant een glimlach op zijn gezicht te hebben, zelfs als hij doodziek is. Het mentale en fysieke lijden van de dieren is daardoor weliswaar moeilijk zichtbaar, doch onmiskenbaar. In gevangenschap beschikken de dieren over nog geen 0,000001% van de ruimte die zij in een natuurlijke situatie zouden hebben. Hoe groot het bassin ook is, de dieren kunnen er nooit lange afstanden zwemmen, diep duiken of op levende vis jagen. Dolfijnen in gevangenschap lijden vaak aan verveling, mentale stress, verlaagde weerstand, apathisch en stereotiep gedrag. Veel wetenschappers, mariene biologen en zelfs ex-dolfinaria medewerkers spreken zich daarom uit tegen het houden van deze dieren in gevangenschap. Een dagje Dolfinarium: het lijkt onschuldig vermaak, maar dat is het niet.

Publieksvriendelijk
Niet alleen de posters zullen onderdeel vormen van de campagne. Ook andere middelen worden ingezet. Woordvoerder Romijn:

“Via Google Grants kunnen we flink inzetten om mensen die zoeken op Dolfinarium Harderwijk te informeren. Ook zullen we gerichte advertenties op Facebook plaatsen. En gaan we, los van de maandelijkse flyeracties die we houden bij het Dolfinarium, ook publieksvriendelijke acties organiseren op andere plekken in het land.”

Stroomversnelling
Romijn wijst erop dat de publieke opinie langzaam maar zeker omslaat:

“Sinds de veelbesproken uitzending van het TV-programma Rambam over het Dolfinarium is alles in een stroomversnelling geraakt. Mensen zijn kritischer geworden. Het aftrekken van een dolfijn en ook de huisvesting van de dieren in kleine baden, staan bij velen nog op het netvlies gebrand. Dolfinarium ontkent dat ze dolfijnen kunstmatig insemineren, maar doen dit wel. De vraag is bovendien of dat allemaal zo zuiver gaat.

Een aantal jaren geleden werd een spermakoerier van SeaWorld nog op Schiphol aangehouden met een dosis sperma. Hij had niet alle juiste papieren. Ook bij het verhuizen van dolfijnen werden onregelmatigheden in de administratie aangetroffen. Dit is bekend geworden uit informatie verkregen uit een WOB-verzoek. Er speelt veel achter de schermen, wat mensen dikwijls niet zien. Wat ze wel zien, is een presentatie, een act, een ‘mirage’. We proberen dit beeld te veranderen bij mensen, zodat ze het Dolfinarium gaan zien vanuit het perspectief van de dieren.“

De organisaties Stop Dierenleed Nederland, Bite Back en Dierbewustleven hopen dat de politiek wil luisteren naar experts en de signalen uit het land dat dolfinaria niet meer van deze tijd zijn.

Persbericht dolfinariumvrij.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.