In de nacht van 16 januari, de vooravond van de feestdag San Antón, galoppeerden paarden door het vreugdevuur van San Bartolomé de Pinares (Ávila) in Spanje. Het eeuwenoude zuiveringsritueel zou paarden zuiveren van ziektes. De dieren staan bloot aan dierenmishandeling, zware stress en lopen de kans om brandwonden op te lopen.

paarden
Dierenmishandeling bij vreugdevuur met paarden in Spanje | Foto: PACMA

In verschillende steden in Spanje zijn jaarlijks reinigingsrituelen met vreugdevuren te bezichtigen ter herdenking van de pestepidemieën. In San Bartolomé de Pinares maken paarden deel uit van het zogenoemde Las Luminarias-ritueel. De rook zou de dieren zuiveren en zegenen. Onder gejuich, het genot van drankjes, en muziek waarop vrolijk wordt gedanst, worden de paarden gedwongen door het vuur te treden. “Het beest tegen het vuur”, zegt een Spaanse nieuwspresentator.

Ruiter Leticia Martín:

“In dit dorp zijn er geen gevallen van COVID geweest vóór december 2021, en toen arriveerde Omikron. Dit komt omdat we de Luminarias niet in januari 2021 hebben gedaan.”

Dierenleed

Paarden met lang gevlochten manen lopen met hun ruiter op de rug door de brandende takken, opstijgende rook en het gloeiende as. De ruiters slaan de dieren met takken en drinken ondertussen een biertje.

De Spaanse partij voor de dieren PACMA en dierenactivisten waarschuwen tegen de zware dierenmishandeling die de paarden ondergaan tijdens dit vuurfeest. Paarden zijn bang voor vuur en verkeren in stress wanneer zij door hun ruiters gedwongen worden het vreugdevuur te doorkruisen. Voorstanders van Las Luminarias ontkennen enige schade en beweren dat de paarden vrijwillig door het vuur lopen.

Dierenarts Agustín González:

“Paarden zijn van nature bang voor vuur omdat ze ervan uitgaan dat het een gevaar is. Als je ze onder ogen ziet, lijden ze aan angst en paniek, wat hun leven in gevaar kan brengen vanwege het stressniveau dat ze lijden.”

Toeschouwer:

“Deze traditie schaadt het paard niet; het is alsof je je vinger een seconde door het vuur van een aansteker haalt.”

San Antón

De Luminarias van San Bartelomé de Pinares vindt jaarlijks plaats op 16 januari, de vooravond van San Antón. De heilige San Antón wordt beschouwd als beschermheilige van dieren. In de 18e eeuw deed het reinigingsritueel zijn intrede in deze stad, nadat er een paardenepidemie was uitgebroken. Sindsdien worden paarden jaarlijks gezuiverd om zich te ontdoen van kwaad.

De Spaanse partij voor de dieren PACMA zal op 13 februari 2022 de verkiezingen in Castilië en León bijwonen en de gemeenteraad van San Bartelomé de Pinares en andere steden vragen te stoppen met deze ernstige vorm van dierenmishandeling voor tradities of vermaak. Dankzij het groeiende aantal Spanjaarden dat zich inzet voor de bescherming en welzijn van dieren en daarmee hun eeuwenoude tradities met dieren bekritiseert, zijn er de afgelopen tijd vele wetsaanpassingen ingevoerd omtrent het dierenwelzijn in het land.

#GNvdD: Dierenbeschermingswet op komst in Spanje

Bronnen:

Vuurfeest met paarden in Spanje

©AnimalsToday.nl Jennie Cools