Ieder jaar op 16 januari vindt er in het Spaanse San Bartolomé de Pinares (Ávila) een wreed patroonfeest plaats waarbij paarden door vuur moeten lopen. Het gaat hier om een reinigingsritueel, genaamd Las Luminarias, dat nog vrij onbekend is in Spanje.

vuurfeest
Vuurfeest met paarden in Spanje | Foto: PACMA

Zo’n 130 paarden met ruiters lopen door het vuur. Het gaat hier om een eeuwenoud gebruik waarbij men dacht dat het vuur de dieren beschermde tegen ziekten en de ruiters vruchtbaarheid bracht. Het ritueel vindt plaats op de vooravond van de dag waarop patroonheilige San Antón wordt vereerd, beschermer van de dieren.

Bewoners van San Bartolomé beweren tegenover de Spaanse pers dat het wel meevalt met dat dierenleed. De paarden worden goed verzorgd en de dieren worden niet verplicht om over het vuur te lopen. Diego Martín is één van de ruiters die met zijn paard Dandy over het vuur loopt:

“Als het paard klaar is om te gaan, zal hij gaan. Als het hem niet bevalt, of hij wordt bang, zal hij niet gaan.”

Sommige ruiters hadden stokken bij zich. En ook dit jaar viel een paard in het vuur. Hij kon snel opstaan.

vuurfeest
Vuurfeest Spanje | Foto: PACMA

Dit gebruik kan rekenen op stevige kritiek vanuit dierenbeschermers, die aangeven dat het een beangstigende ervaring is voor de paarden. In 2016 maakte de Spaanse dierenpartij PACMA een video waarin te zien was hoe ruiters hun paarden sloegen en schopten zodat ze door het vuur zouden lopen. Sommige paarden vallen in het vuur, waardoor ze brandwonden oplopen. Dierenwelzijnsorganisaties vroegen de gemeente de paarden niet door het vuur te laten lopen, helaas geeft deze geen gehoor. Het 500 jaar oude ritueel duurt zo’n twee uur.

Bronnen: PACMA, El Comercio ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer