Bijzonder vreemde actie bij het programma De Wereld Draait Door (DWDD). Daar werd gisteren door de koks Robert Kranenborg en Angélique Schmeinck eerst een verhandeling gegeven over het liefdesleven van de krab waarbij twee levende krabben in de studio aanwezig waren (in een vissenkom) en als voorbeeld moesten dienen.

De Wereld Draait Door

 “Als je meer weet van de natuur ga je er weer anders naar kijken. Als je weet hoe ze paren ga je ze toch anders eten”, aldus Schmeinck.

Daarna werd in een eerder gemaakt filmpje getoond hoe een krab levend wordt gekookt. Ook op de site van DWDD wordt verwezen naar het levend koken van krabben.

“Daartoe wordt de krab levend ongeveer 6 minuten in kokend water gelegd. Daarna in ijswater teruggekoeld. Dan is het tijd om de krab te ‘pellen’.” (DWDD)

Lange tijd is men ervan uitgegaan dat kreeften en krabben, nog meer dan bij vissen, geen bewustzijn en gevoelens kennen en dus ook geen pijn zouden kunnen lijden. Inmiddels is ook wetenschappelijk bewezen dat deze dieren ernstig lijden. Kreeften lijden tenminste twee minuten wanneer zij in kokend heet water worden gegooid en krabben tenminste vijf minuten wanneer ze in warm water van 40 graden Celsius worden gegooid en acht minuten wanneer ze in koel water worden gegooid en vervolgens geleidelijk worden verhit. Ook het sterk afkoelen en invriezen van de dieren als dodingsmethoden veroorzaken pijn [lees verder].

Op de Belgische televisie deed zich afgelopen week een soortgelijke situatie voor. De Belgische kok Piet Huysentruyt brak in een uitzending op de zender VIER de poten van een levende kreeft af om het verminkte dier vervolgens met een mes door midden te snijden.

“Je moet daar niet mee zitten, als je ze straks zult eten, zul je content zijn. Echt waar. Als ze rechtstreeks op de grill gaat, is ze echt het beste”, aldus Huysentruyt terwijl hij de levende kreeft doormidden snijdt.

Voorzitter van GAIA, Michel Vandenbosch, wist niet wat hij zag:

“Duizenden amateurkoks zullen dat voorbeeld overnemen, zonder te beseffen dat dit de gruwelijkste pijn is die je een kreeft kunt aandoen. Piet Huysentruyt houdt nog maar eens de mythe in stand dat dieren moeten lijden om lekker te smaken. Er zijn toestellen op de markt die kreeften verdoven en pijnloos laten sterven, zonder stress”, zei hij tegen het Belang van Limburg.

Het is overigens niet de eerste keer dat DWDD op dieronvriendelijke manier van zich laat horen. Eerder lag het programma ook al onder vuur toen de koks Robert Kranenborg en Philippe Vanheule in de uitzending een houtsnip bereidde.

Onder andere Vroege Vogels, ook een programma van de VARA reageerde woedend:

“Namens de redactie van Vroege Vogels willen we onze afschuw uitspreken over het onderwerp in de uitzending van De Wereld Draait Door op dinsdag 20 november waarbij een houtsnip werd bereid. Het gaat om een beschermde vogel waarop in ons land niet mag worden gejaagd. Daarbij zetten de koks in het programma aan tot illegale actie door te beweren dat ‘jagers die een eigen jachtterrein hebben erop mogen schieten’.”

Artikel 9 van de Flora- en faunawet verbiedt het doden van beschermde inheemse diersoorten. Op het overtreden van artikel 9 staat ingevolge artikel 6 van de Wet economische delicten een maximumstraf van zes maanden hechtenis, taakstraf of een geldboete van € 18.500,- .

Kok Kranenborg liet overigens in een andere uitzending van DWDD beelden, net zo makkelijk, zien waarop een levende kikker aan stukken werd gesneden.

Hierop reageerde de Partij voor de Dieren:

“De Partij voor de Dieren vindt het misselijkmakend dat De Wereld Draait Door uit pure sensatiezucht heeft gemeend het eten van kikkers te moeten promoten en de gruwelijke wijze waarop de dieren gedood worden in beeld te moeten brengen.”

©PiepVandaag.nl