Wie zich inzet voor dierenwelzijn en het milieu krijgt het soms zwaar te verduren. Dit ondervond tv-presentator en natuurbeschermer Chris Packham toen hij donderdagavond laat thuis kwam. Een dode das was aan zijn houten tuinhek gebonden, in een poging hem te intimideren.

tuinhek
Tv-presentator en natuurbeschermer Chris Packham trof bij thuiskomst een dode das aan, opgehangen aan het tuinhek | hehaden Flickr via Compfight cc

De das die aan het hek van Chris Packham hing, een vrouwtje, was helaas niet het eerste dode dier dat hij thuis aantrof. Treiteraars die het niet eens zijn met de natuurbeschermer, die zich onder meer inzet tegen de grootschalige dassendoding, de vossenjacht, het doden van kraaiachtigen en de hoenderjacht, lieten onlangs een dode vos op de oprit achter en hingen vorig jaar dode kauwen op bij hetzelfde hek als waar nu de onfortuinlijke das aan was opgehangen. Packham plaatste foto’s van de trieste aanblik op Twitter:

Deze onsmakelijke pesterijen bij het huis van Packham in het New Forest tonen aan wat voor wrede personen hij tegen zich in het harnas jaagt en hoe gevaarlijk dit kan zijn. Het gaat om mensen die wilde dieren zonder enig moreel besef op de meest gruwelijke manieren doden en er niet voor terugdeinzen doodsbedreigingen te uiten.

Intimidatie

De 58-jarige presentator van het populaire programma BBC Springwatch en oprichter van Wild Justice was geschokt toen hij de dode das aantrof, een van de wilde diersoorten die hij juist probeert te beschermen. Hij vertelde aan The Daily Mail:

“Mijn hart zakte in mijn schoenen, ik had gehoopt dat we hier nu klaar mee waren. Ik laat me hierdoor niet intimideren. Ik heb heel duidelijk gemaakt dat dit er niet voor zorgt dat ik ophoud met wat ik doe, namelijk het platteland een betere plek maken voor wilde dieren.”

“De das was in het midden van het hek opgehangen… Het ziet ernaar uit dat ze is overleden door een aanrijding, de verwondingen komen niet overeen met een schietpartij. Ze heeft geen gebroken ledematen, wat je gewoonlijk zou zien bij een das waar een auto overheen gereden is. Er was geen sprake van lijkstijfheid. Ze zat onder de modder. Ze is tenminste niet opzettelijk gedood om mij te kwellen.”

Na het aantreffen van verschillende dode dieren bij zijn huis vermoeden Packham, zijn partner Charlotte en stiefdochter Megan dat de dader in de buurt woont.

“We zijn er vrij zeker van dat het om mensen gaat die hier wonen. Ik geloof niet dat iemand van de andere kant van het land hierheen komt rijden om dit te doen. Ze weten waar ik woon en het zal nog wel even doorgaan. De boodschap lijkt niet door te komen. Ik ga door met wat ik doe, omdat ik ervan overtuigd ben dat dit het juiste is. Het aantal dieren neemt drastisch af en hun leefomgeving verdwijnt. We moeten er alles aan doen om datgene wat er nog is te beschermen.”

Packham ziet liever dat mensen die het met hem oneens zijn een brief sturen of met hem in debat gaan.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde