Damherten die buiten de Amsterdamse Waterleidingduinen lopen zijn vogelvrij verklaard. Jagers mogen de dieren afschieten, zo heeft de rechter afgelopen maandag bepaald. De Faunabescherming had een rechtszaak tegen het besluit van de provincie Noord-Holland aangespannen omdat afschot een allerlaatste redmiddel moet zijn. De rechter heeft helaas anders geoordeeld.

Damherten vogelvrij verklaard
Foto: Wikimedia Commons

De provincie heeft er volgens de rechter veel aangedaan om de zogenaamde overlast tegen te gaan. De damherten zouden schade aan de landbouw aanbrengen en aanrijdingen veroorzaken.

Eerder onderzoek van Marcel Vossestein heeft uitgewezen dat afschot het aantal aanrijdingen juist vergroot. Hij deed onderzoek naar de relatie tussen de jacht op wilde zwijnen op de Veluwe en het aantal aanrijdingen per jaar.  Het aantal aan zwijnen toegeschreven verkeersongelukken is pas toegenomen nadat men is gaan jagen. Dat ligt ook eigenlijk wel voor de hand. De dieren worden opgejaagd, raken in paniek en rennen uiteindelijk ook richting wegen.

Volgens het provinciebestuur bieden  nieuwe maatregelen zoals als het opdrijven en verplaatsen van de damherten of anticonceptie geen oplossingen voor het probleem. Helaas heeft de rechter het provinciebestuur hierin gelijk gegeven en is daarmee het doodsvonnis van de damherten buiten de Waterleidingduinen getekend.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl