De Vlinderstichting heeft samen met televisieprogramma Vroege Vogels de mooiste vlinderverkiezing georganiseerd. De Papilio machaon of wel de koninginnenpage is verkozen tot de meest favoriete vlinder van ons land.

Koninginnepage
Koninginnepage | Foto: Dino from Brescia, Italy (Papilio machaon Uploaded by ComputerHotline) [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
Kars Veling van de Vlinderstichting maakte een voorselectie uit de 71 nachtvlinders en de ruim 2.000 dagvlinders die redelijk veel voorkomen én heel mooi zijn.

Dat resulteerde in een lijst met daarop veertig genomineerde dag- en nachtvlinders: van de zilveren maan tot de aardbeivlinder.

Er werden in totaal 14.000 stemmen uitgebracht waarvan er 1.449 naar de koninginnenpage gingen. In de top vijf komt ook het oranjetipje voor.

Eindredacteur Joost Huijsing hierover:

“Onbekend is of de troonswisseling invloed heeft gehad op de stemming. De keuze van het publiek is echt heel spontaan tot stand gekomen. En het is ook een fantastisch mooi insect!”

De top 5:

De hele top 40 is te vinden bij Vroege Vogels.

Bijzonder is dat eind april, begin mei de winnende vlinder zich ontpopt en gaat vliegen. De koninginnenpage is een prachtige maar zeldzame vlinder in Nederland, maar profiteert van warme zomers en breidt zich de laatste jaren noordwaarts uit.

Kars Veling van de Vlinderstichting:

“Die koninginnenpage is ten zuiden van de grote rivieren inmiddels een regelmatige tuinbezoeker, maar hij is ook in andere delen van het land aan te treffen. In moestuinen, tot in Delfzijl toe, worden wel de rupsen aangetroffen op de worteltjes of op de dille in de kruidenhoek. Leuk dat het boomblauwtje het toch tot de tweede plaats heeft weten te schoppen. Dit is niet een heel bekende soort, maar wel juist eentje die het prima naar zijn zin heeft bij ons in de tuin als we een beetje rekening met hem houden. Nachtvlinders zijn in de bovenste regionen duidelijk ondervertegenwoordigd, maar vreemd is dat niet want die zien we gewoon veel minder. Wel tekenend dat de eerste nachtvlinder op de lijst er één is die juist overdag rondvliegt, de kolibrievlinder.”

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl