IUCN organiseert op 6 oktober het ‘Suriname Café‘ in het Tropeninstituut te Amsterdam, over de culturele en spirituele rol van jaguars in Suriname, en waarom bescherming van de ‘tigri’ zo belangrijk is. Ondanks het jachtverbod uit 1973 neemt de handel in klauwen, tanden en botten van het dier almaar toe.

culturele waarde van jaguars in Suriname
Slachtoffer van wildlife crime | Foto: publiek domein

Gedreven door met name de Aziatische markt worden deze dieren het slachtoffer van criminele handel en stroperij. En dat terwijl de bestrijding van wildlife crime in Zuid-Amerika nog in de kinderschoenen staat. In een poging het tij te keren heeft IUCN samen met internationale en lokale partners besloten het project Operation Jaguar te starten, met het doel de handel in kaart te brengen, lokale gemeenschappen te trainen, politie en handhaving te professionaliseren en het publiek te mobiliseren tot actie.

Uit het project is gebleken dat het dalende aantal tijgers in Azië en de blijvende vraag naar tijgerproducten, gecombineerd met de toenemende aanwezigheid van Chinezen in Zuid-Amerika, geleid heeft tot een verheviging van de jacht op de ‘Amerikaanse tijger’. Want zo wordt de jaguar van het Amerikaanse continent ook wel genoemd.

culturele waarde van jaguars in Suriname
De jaguar wordt ook wel ‘Amerikaanse tijger’ genoemd | Foto: publiek domein

Nu Operation Jaguar ten einde loopt, gaat IUCN verder met een nieuw project, specifiek gericht op Suriname en Bolivia. In dit project wordt niet zozeer gekeken naar de criminele handel, maar wil men inheemse kennis over de jaguar en zijn leefgebied herstellen, documenteren en verspreiden. Het idee is dat op deze manier niet alleen aandacht is voor de ecologische schade, maar ook voor de culturele schade die veroorzaakt wordt door het verlies van de jaguar. IUCN spreekt in dit verband van ‘rewilding knowledge’, zoiets als het ‘verwilderen’ van kennis, denken, doen en laten.

De culturele waarde van jaguars in Suriname
Beeld: IUCN

De culturele waarde van jaguars in Suriname

Om het einde van het ene, en de start van het andere project te markeren, organiseert IUCN op 6 oktober het ‘Suriname Café‘ in het Tropeninstituut te Amsterdam. Er wordt gesproken over de culturele en spirituele rol van de jaguar bij verschillende bevolkingsgroepen in Suriname, en waarom bescherming van de ‘tigri’ zo belangrijk is.

Auteur Raoul de Jong (van bestseller Jaguarman), jaguaronderzoekster Vanessa Kadosoe, en projectleider Liliane Jauregui zijn aanwezig, en worden muzikaal en vocaal begeleid door spoken word artist Onias Landveld. Het evenement is gratis, je kunt je hier aanmelden.

Bronnen:

  • IUCN NL [1, 2]

©AnimalsToday.nl Laura Lancée