Dierenbeschermingsorganisatie Animal Libre (Vrij Dier) heeft bij het het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aangifte gedaan tegen de uitvoering van rodeo´s in Chili. Het is de eerste keer dat de Chileense nationale sport als dierenmishandeling wordt aangekaart bij het IOC.

Eerste internationale aangifte bij IOC tegen rodeo´s in Chili
Eerste internationale aangifte tegen rodeo´s in Chili | Foto (illustratief): publiek domein

De NGO Animal Libre heeft deze week aangifte gedaan bij het het Internationaal Olympisch Comité, nadat het geen gehoor kreeg van het Olympisch Comité van Chili. Nooit eerder is er op internationaal niveau aangifte gedaan van dierenmishandeling omtrent rodeo´s in Chili. Het besluit om de klacht op hoger niveau in te dienen, kwam naar aanleiding van het verzuim van een reactie van het Nationaal Comité op de vraag om de huidige steun voor rodeo´s te heroverwegen.

rodeo
Rodeo in de VS | Foto: publiek domein

Ernstige mishandelingen

In een brief aan de senior managers van het Internationaal Comité heeft de organisatie gewezen op de ernstige mishandeling van jonge stieren en paarden bij rodeo´s. Ook wordt de manier waarop ruiters het jonge dier in de knel drijven beschreven en dat ze het jonge dier hierbij slaan. Ook wordt benadrukt dat er in het land helemaal geen juridische, noch sociale redenen meer zijn om deze activiteit nog als ‘nationale sport’ te bestempelen. Uit recent onderzoek bleek dat 63 procent van de Chilenen de sport als dierenmishandeling ziet, en 65 procent het niet als sport beschouwt. Oprichter van Animal libre, Mauricio Serrano:

“We hebben de klacht op hoger niveau ingediend om rodeo´s en dierenmishandeling ter sprake te brengen bij bevoegde organismen op hoger niveau die een breder blik hebben op het gebruik en misbruik waaraan dieren worden onderworpen en tevens worden ondersteund door het Nationaal Olympisch Comité.”

.

rodeo
Wreedheden bij rodeo in Mexico | Foto: publiek domein

Rodeo´s

Sinds 1962 is rodeo officieel een nationale paardensport in Chili. Echter werd de sport al enkele eeuwen eerder al uitgevoerd en wordt daarom door sommigen, met name in het boerenland, nog gezien als een traditie. De zogenaamde sport verschilt met de Noord-Amerikaanse versie. In het Zuid-Amerikaanse land bestaat deze uit een ´collera´, een team van twee veedrijvers ´huasos´, die in traditionele kleding te paard een stierkalf tegen grote gewatteerde zakken drijven. Uiteraard heeft het angstige jonge dier geen schijn van kans te ontsnappen, omdat de activiteit binnen de omheining in een stadion plaatsvindt. Ook wel ´media luna´ (halve maan) genoemd, omdat het de vorm van een halve cirkel heeft. De jonge stier wordt hierbij hard geslagen door de ruiters.

Ook de paarden hebben sterk te lijden onder deze omstandigheden. Voor de activiteit worden overigens uitsluitend Chileense raspaarden gebruikt.

Bron:

Regering Nieuw-Zeeland voor rechter gedaagd door gewelddadige rodeo’s

©AnimalsToday.nl Jennie Cools