Katten zijn geneigd om het leefpatroon van hun eigenaar over te nemen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Messina. 

Kat - leefpatroon
Foto: Carola Cristan

Katten nemen het gedrag van mensen over, althans de leefgewoonte. Katten die veel binnen zitten stemmen hun eet- en slaappatroon af op dat van hun huisgenoot. Katten die meer buiten leven blijven met name s’nachts actief, net zoals katten die in het wild leven.

Katten werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep mocht alleen tussen acht en negen uur ’s ochtends naar buiten, de rest van de tijd brachten ze binnenshuis door. De andere groep bracht de hele nacht buiten door. Het blijkt dat het eet- en slaappatroon van de zogenaamde binnenkatten als snel is aangepast op dat van de baasjes. De buitenkatten pasten hun leefritme niet aan.

“Onze bevindingen onderstrepen de grote invloed van menselijke aanwezigheid en zorg op het dagritme van katten”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Piccione.

Het is wel nodig om meer onderzoek te doen naar de invloed van de mens op het leefpatroon van katten. In dit experiment zijn namelijks slechts tien katten gebruikt. Volgens Jane Brunt, dierenarts en kattenexpert, is het aannemelijk dat de onderzoeksresultaten ook bij een experiment met een groter aantal katten wordt gevonden. “Katten zijn intelligente dieren met een goed geheugen. Ze observeren ons en leren van ons. Ze weten bijna altijd waar hun voedsel wordt bewaard en hoe laat het tijd is om te eten”, aldus Brunt.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl