Luxemburg zal vanaf begin maart de export van levende dieren naar slachthuizen buiten de EU gaan verbieden, zo maakte de minister van Landbouw dinsdag bekend. Luxemburg is het eerste EU-land dat dit besluit neemt en hoopt dat andere Europese landen volgen.

geen veetransport meer naar derde landen
Veetransport grens Bulgarije-Turkije | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

Volgens landbouwminister Claude Haagen moet de duurzame landbouw die het land nastreeft, gericht zijn op de hoogste normen op het gebied van dierenbescherming. Hij voegt eraan toe, dat burgers zich bovendien steeds meer zorgen maken over de leefomstandigheden van alle dieren. Luxemburg is het eerste land binnen de Europese Unie dat dit besluit neemt en hoopt andere Europese landen te stimuleren hetzelfde te doen. Op Twitter vervolgt de landbouwminister:

“Dit past binnen een ambitieuzer systeem voor dierenwelzijn, om in Europa een voorbeeld te stellen om langeafstandstransporten van dieren te beperken.”

Levende, bewuste wezens

Dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS juicht het besluit toe, maar voegt toe dat het verbod zou moeten worden uitgebreid tot álle transporten met levende dieren. Pierre Sultana, directeur Europees Beleid bij VIER VOETERS:

“Er is meer nodig dan alleen een verbod op de export van slachtdieren. We dringen er bij de EU-lidstaten op aan om verder te gaan en een verbod in te voeren op de export van alle dieren voor de fok, voor het afmesten en voor de slacht. Deze export moet worden vervangen door het vervoer van karkassen, eindproducten en genetisch materiaal in plaats van levende, bewuste wezens.”

 

ijzige hel op weg naar het slachthuis
Foto: House of Animals

Weken vast op een veewagen of -schip

Jaarlijks vanuit de Europese Unie honderdduizenden dieren geëxporteerd naar landen buiten de EU. Dieren zitten dagen en soms weken vast op veewagens en schepen. Talloze incidenten in de afgelopen jaren hebben aangetoond dat overheden het welzijn van de dieren tijdens deze transporten niet kunnen waarborgen. Sultana:

“Het lijden dat de dieren tijdens deze transporten ondergaan, of het nu over zee of over land is, is onvoorstelbaar en deze transporten zijn onvoorspelbaar.”

Bron:

894 koeien op zwalpend schip worden afgemaakt

EP stemt niet voor strenge regels diertransporten

©AnimalsToday.nl