Wetenschappers hebben waargenomen hoe een in het wild levende familie chimpansees in Tanzania zorgde voor hun gehandicapte kind. De kleine chimpansee was iets anders dan alle andere chimpansees toen ze werd geboren, maar dat weerhield haar familie er niet van om van haar te houden en goed voor haar te zorgen.

Down syndroom
Foto: Pixabay

De babychimpansee werd in 2011 geboren in Tanzania met een handicap die lijkt op het syndroom van Down. Haar moeder heeft haar meer dan 23 maanden in leven te weten houden en liefdevol verzorgd. Wetenschappers observeerden de familie en publiceerden hun rapport in Primates.

Michio Nakamura, professor bij Wildlife Research Center van de Universiteit van Kyoto verklaart aan The Japan Times:

“Een van de kenmerken van de menselijke maatschappij is dat mensen zorgen voor invaliden en mensen in kwetsbare posities. Het is interessant om te observeren hoe een chimpansee voor een invalide kind zorgt en om uit te zoeken wanneer dergelijke socialiteit optreedt, gezien het feit de chimpansee het meeste lijkt op de menselijke soort”.

Liefde
Naast dat het gedrag van de chimpansee lijkt op menselijk gedrag, blijkt dat chimpansees loyaal zijn en in staat zijn onvoorwaardelijke liefde te tonen. Over de hele wereld wordt gereageerd op de resultaten van de studie. Op Facebook schrijft iemand:

“Het lijkt dat ze meer sympathie hebben dan veel mensen.”

Iemand anders reageert:

“Mensen kunnen hier nog iets van leren.”

Normaal
Een ander vindt het gek dat het überhaupt verbazend is dat de chimpansees hun kind met het Down syndroom niet verstoten hebben:

“We lijken altijd verrast te zijn wanneer dieren zorg en vriendelijkheid laten zien, maar het internet is overspoeld met bewijs dat dit eerder normaal is dan buitengewoon.”

Daar sluit PiepVandaag zich uiteraard volledig bij aan. Klik hier om de resultaten van het wetenschappelijke onderzoek te lezen.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor