In Cambodja hebben de autoriteiten op 19 december jl. diverse invallen gedaan om de handel in wilde dieren de kop in te drukken. Ze bestormden een markt in de provincie Stoeng Treng, en deden twee huiszoekingen in de provincie Kampong Speu.

wilde dieren
Cambodjaanse autoriteiten strijden tegen handel in wilde dieren | Foto: Sahara Frost Flickr via Compfight cc

Op de markt werkten boswachterijbeambten samen met de militaire politie. Ze arresteerden één persoon en namen diverse wilde dieren en dierenvlees in beslag. Bij de huiszoeking stuitte men ook op wilde dieren en vlees, maar er werd niemand gearresteerd.

Einde aan markthandel
Het provinciale hoofd van landbouw, de heer Leang Seng, legt uit waarom de samenwerking tussen de boswachterij en de militaire politie nodig was:

“We wilden de handel in wilde dieren en hun vlees op deze markt hard aanpakken. We troffen 3 schildpadden, 5 lori’s en 3 grote varanen aan.”

De dieren waren nog in leven en zijn de volgende dag uitgezet in het wild. De 48 kilo wildzwijnenvlees en 3 gedroogde stekelvarkenmagen die het bestormingsteam in beslag nam, zijn verbrand door de boswachterij van Stung Treng. De militaire politie voerde de gearresteerde verkoper af voor ondervraging.

Slechts een boete
De vangst bij de twee huiszoekingen in Kampong Speu was ook aanzienlijk. De autoriteiten troffen 15 dieren aan (5 schubdieren, 6 weekschildpadden en 4 schildpadden), plus nog eens 14 kilo wildezwijnenvlees en 100 kilo pauwenveren. Helaas waren 4 van de schildpadden en 1 schubdier al dood. Hun kadavers zijn verbrand. Opvallend is dat de twee huiseigenaars niet zijn gearresteerd, maar slechts een boete kregen voor het illegaal verhandelen van wilde dieren.

Bron ©AnimalsToday.nl Anne Douqué