De op woensdag 20 december gelanceerde teaser van de nieuwe natuurfilm ‘Wad; leven op de grens van water en natuur’ geeft een voorproefje van het filmische spektakel van volgend najaar. Als eerste filmploeg wist de crew van Ruben Smit Productions nog niet eerder gefilmde beelden te vangen, zoals de geboorte van de zeehonden en het onderwaterleven in de Waddenzee.

zeehonden
Nederlandse filmploeg Ruben Smit filmt als eerste crew geboorte zeehonden | Foto: Ruben Smit Productions

Teaser
Omdat er zoveel mooi materiaal is, hebben we de teaser lekker lang gemaakt. Geniet van ruim 2 minuten Waddenspektakel:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

De teaser is ook op Vimeo te zien.

Vier jaar filmen met de nieuwste technieken
Na bijna vier jaar filmen in het werelderfgoed is het nu tijd om een eerste echte tipje van de sluier op te lichten. Met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de wadden vanuit alle perspectieven te vangen. Het waddengebied is het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed en de crew van Ruben Smit kon alleen aan de slag dankzij de hulp en nauwe samenwerking met vele natuurorganisaties, onderzoeksinstituten en overheden in de wadden.

Pure natuurverhaal
Zoals elke film van natuurfilmer en ecoloog Ruben Smit heeft ook ‘Wad; Leven op de grens van water en natuur” het pure natuurverhaal voorop staan; leidende karakters in de film zijn de grijze zeehond, de slechtvalk en de bergeend. Maar juist de benadering vanuit het ecosysteem waarbij alles met alles te maken heeft is uniek. Ruben Smit:

“Deze film overtreft mijn verwachtingen, vooral dankzij de waanzinnige beelden die we hebben weten te maken. Zoals de geboorte van de zeehonden, maar ook het enige grondnest van de slechtvalk in Nederland en niet te vergeten het onderwaterleven van de natuurlijke riffen in de Waddenzee. Ik denk dat veel mensen verbaasd zullen staan wat wij allemaal in beeld hebben gebracht!”

Première najaar 2018
De crew van wadfilm heeft de meeste opnames er nu op zitten. Komend half jaar wordt besteed aan de montage van de film die in het najaar van 2018 tijdens Leeuwarden/Friesland culturele hoofdstad van Europa in première gaat. Tot die tijd worden met grote regelmaat kleine clips gedeeld via de sociale media van wadfilm.nl.

Het waddengebied verdient een echte, goede natuurfilm. Een film die jou als kijker doet verwonderen en laat zien hoe ongelooflijk bijzonder maar ook kwetsbaar dit unieke gebied op wereldschaal is. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit te voren; van heel kleine organismen onder aan de voedselketen als kiezelwieren en schelpdieren tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond boven in de voedselketen. Een film die voor eens en voor altijd laat zien hoe waardevol dit UNESCO Werelderfgoed is.

Persbericht Wadfilm