Vrijdagavond is een broedende zwaan in Zwijndrecht vreselijk toegetakeld door een man met een mes. Het dier raakte daarbij zwaargewond, die dierenarts heeft haar laten inslapen. De vermoedelijke dader is opgepakt: volgens de politie betreft het een man met psychische problemen.

zwaan
Foto via Gemeente Zwijndrecht

Omwonenden leefden mee met het zwanenstel en hun nest, dat vlak naast een voetpad is gelegen. Toen een man vanaf zijn balkon zag dat de zwaan werd aangevallen belde hij direct de politie.

”Binnen een minuut of tien stonden hier vier politiewagens”, aldus een getuige.

Helaas kwam de hulp te laat. De zwaan probeerde nog weg te zwemmen, maar bleek te ernstig gewond. Ze liep bij de aanval een gebroken rug en vleugel op. De dierenambulance nam haar mee naar de dierenarts, die haar liet inslapen.

De mannetjeszwaan blijft vooralsnog in de buurt van het nest met zes eieren, maar broedt niet. Volgens Vogelklas Karel Schot is het te laat voor de ongeboren kuikens.

De gemeente Zwijndrecht had onlangs maatregelen genomen ter bescherming van de zwanen en hun nest, door hekken te plaatsen en zo het broedende stel rust te gunnen.

In België werd juist getracht een zwaan in nood te helpen in de rivier de Ourthe in Tilff, nabij Luik. Bij de reddingspoging kwamen twee brandweermannen om het leven. Beiden kregen een hartstilstand en overleden in het ziekenhuis. De oorzaak van het ongeluk en de reden van de reddingsactie zijn nog onduidelijk.

Bronnen: RTV Rijnmond, De Redactie ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde