Roger Gower, een Britse helikopterpiloot, is vrijdag doodgeschoten door olifantenstropers in Tanzania. Dat maakte Friedkin Conservation Fund, de organisatie waarvoor de piloot werkte, bekend.

Roger Gower
Foto: Pascal Schelutete/Facebook

Roger Gower (38) was afgelopen vrijdag olifantenstropers op het spoor, toen zijn helikopter onder vuur werd genomen. Volgens één van zijn collega’s vloog hij vlakbij een van de drie karkassen van olifanten die de stropers hadden gedood, toen Gower werd neergehaald. Zijn helikopter stortte neer.

Oprichter Dan Friedkin verklaarde dat de organisatie een goede vriend heeft verloren. Patrik Patel van Friedkin Conservation Fund noemt Gower “een geweldige man, een geweldige vriend, een geweldige piloot”. Patel verklaarde dat Gower’s voornaamste rol was het heen en weer vliegen van mensen tussen de kampen in het reservaat waar hij werkte, maar dat hij ook dagelijkse patrouilles vloog, om de grondploeg bij te staan in hun werk tegen de stropers.

Roger Gower
Roger Gower

Voormalig Minister van Natuurlijke Bronnen en Toerisme en parlementslid in Tanzania Lazaro Nyalandu verklaart in een tweet dat de aanslag heeft plaatsgevonden in Maswa Game Reserve, wat aan Serengeti National Park grenst in noordelijk Tanzania. Hij verklaart verder dat Gower heeft getracht de helikopter aan de grond te brengen, maar hij stierf voordat hij gered kon worden. Verder zei hij:

“RIP Kapt. Roger. Jij hield van ons land en ik kende je op vele vluchten die we samen namen in verdediging van ons wildlife erfgoed”.

Verder verklaarde de voormalig minister:

“De stropers die Kapt. Roger hebben vermoord zijn lafaards, slechte en zielige mensen. Een mens met een goed hart te snel verloren en onze harten zijn gebroken”.

Roger Gower werd neergehaald met een AK-47, ook wel bekend als een kalasjnikov. Waarschijnlijk het zelfde wapen als waarmee de olifanten zijn doodgeschoten. Patrik Patel verklaarde in een telefooninterview met BBC Radio 5:

“Ze zagen twee olifantenkarkassen. Toen hij de stropers aan het zoeken was, hoorde hij geweerschoten en vloeg hij naar dat gebied. Daar zag hij een vers karkas, de derde olifant die binnen 24 uur was gedood. Ik denk dat de stropers de helikopters hebben horen zoeken en hebben getracht weg te komen en het ivoor te verstoppen”.

Hij gaat verder:

“Op dat moment kwam een van de stropers uit de bosjes vandaan en schoot Roger neer, waardoor de helikopter met een klap neerkwam”.

Roger Gower
Foto: Pascal Shelutete/Facebook

Een tweede man, die samen met Roger in de helikopter zat, zou de aanval hebben overleefd.

Dan Friedkin zei verder in een verklaring:

“We zijn vastbesloten om Roger en zijn werk te eren. En we zijn ook vastbesloten om ervoor te zorgen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor deze aanval zullen worden gevonden en worden berecht. We zijn van mening dat Roger het beste geëerd kan worden door onze inzet om olifanten en onbetaalbare wildlife erfgoed te beschermen te verdubbelen”.

Bronnen: BBC, Daily Mail ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.