Het ideaal is een brede strook van wilde bloemen langs het volledige traject van de stoomtrein Hoorn-Medemblik. Afgelopen september startte op initiatief van Bee Foundation de eerste aanleg van deze bijenoase, die dankzij een lopende crowdfundingactie langzaam handen en voeten krijgt. Maar er is meer geld nodig om alles ingezaaid te krijgen, en dus wordt de hulp van het publiek ingeroepen.

bijenoase
Een bijenoase van Hoorn tot Medemblik | Foto: publiek domein

Bijenkenner Sonne Copijn is imker, trainer en activist en tevens initiatiefnemer van de bijenoase, een initiatief van Bee Foundation. Sonne vertelt aan RTV NH:

“We hebben 360 soorten (bijen – red.) in Nederland en meer dan de helft staat op de rode lijst. Dat betekent dat ze dreigen te verdwijnen. We zijn heel erg goed geworden in veel goedkope productie (landbouw – red.), maar we hebben daarmee de plekjes, het voedsel voor insecten weggehaald.”

bijenoase
We hebben het voedsel voor insecten weggehaald | Foto: publiek domein

In onderstaande video wordt onder meer een bijenoase aangelegd met meerjarige, inheemse planten en bloemen langs het spoor van de museumstoomtram bij Wognum, en wordt bekeken wat de resultaten zijn van een eerder ingezaaid stuk grond langs het spoor:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Ruim baan
Een bloemenlint langs de spoorlijn van Hoorn naar Medemblik zou zo’n 20 kilometer vrijwel aaneengesloten leefgebied betekenen voor allerhande insecten, waaronder bijen en vlinders, waarmee het ronduit slecht gaat door oprukkende monoculturen en het gebruik van pesticiden.

bijenoase
Ruim baan voor onze bestuivers | Foto: publiek domein

De exploitant van de stoomtram is erg positief over het plan, omdat de bijenvelden ook bijdragen aan een meer oorspronkelijk uitzicht vanuit de historische tram. Sonne Copijn:

“Dit spoortraject is waanzinnig mooie grond, het is stil hier, er komt af en toe een stoomtram langs, maar de bijen hebben hier ruim baan om voedsel te zoeken.”

In april werd door kinderen in Hoorn het eerste stuk van de bijenoase officieel ingezaaid:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Adopteer een stukje bijenoase
Wil je meehelpen met de bijenoase langs de route van stoomtram Hoorn-Medemblik? Het is mogelijk om een stukje grond te adopteren. Klik daarvoor op deze link. Meer algemene informatie vind je ook op de website bijenoase.nl.

Bronnen: RTV NH, Bijenoase.nl, Give the Change ©AnimalsToday.nl Bart van Riel