Bijenkasten vernield, duizenden bijen dood

Vandalen hebben in Hilversum aan de Diependaalselaan bijenkasten volledig verwoest. Duizenden bijen hebben het niet overleefd. Imker Ronald de Moor is diep geraakt.

bijenkasten

Foto: Wikimedia Commons

“Het is vreselijk. De bijen zijn gewoon uit de kast gerukt.”

Ronald pakt een handvol dode bijen van de grond. Overal rond de kasten liggen dode dieren.

“Het zijn er honderden, duizenden. Als er dan twee volken dood op de grond liggen, dan sta je met tranen in je ogen.”

“De bijen zijn geen huisdieren, maar je gaat wel op een bepaalde manier van ze houden.”

Donderdag was Ronald die hobbyimker is nog bij de kassen om te genieten van de bijen die door het zachte weer voor het eerst weer buiten kwamen.
Een paar dagen later was alles vernield. Buurtbewoners van het tuinencomplex aan de Diependaalselaan waar de kasten staan, ontdekten het drama.

“Deksels stuk, stukken hout in tweeën gebroken en de kasten lagen uit elkaar. Er vloog geen bij meer. Raten die gewoon in het gras lagen. Écht beestachtig.”

Bijen zijn in dit koude weer buiten kansloos.

Een deel van de kasten is inmiddels weer in elkaar gezet. Wie de verantwoordelijken zijn voor deze laffe daad is nog onbekend. Al eerder zijn bij de volkstuinen waar de bijenkasten staan vernielingen aangericht.

De Moor gaat aangifte bij de politie doen en hoopt dat getuigen zich melden of nog liever de daders zodat hij een gesprek kan aangaan.

De komende weken gaat het erom spannen of het bijenvolk dat de vernieling heeft overleefd het redt. De koningin van een van de twee volken heeft de Moor al gevonden.De grote vraag is of de andere koningin nog leeft. Als dat niet het geval is, dan zou het zomaar kunnen dat over vier weken alle bijen dood zijn.

De Moor krijgt veel steunbetuigingen van andere imkers.

“Ik heb al nieuwe volken aangeboden gekregen. Iedereen is verbijsterd dat dit zomaar kan. Het is zo zinloos en bewuste vernielzucht. Er is geen honing, er is niks te halen. Je doet alleen maar andere mensen verdriet.”

Bron NH Nieuws ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Naar aanleiding van dit nieuwsbericht heb ik een donatie pagina opgezet.
  Laten we dit kwaad omzetten naar iets goeds!

  Check de donatie pagina hier:
  https://www.geef.nl/actie/vandalen-slopen-bijenkasten

  Als jij bereid bent om een kleine donatie te schenken dan kunnen we snel over genoeg geld beschikken om de financiële schade, die volgens het nieuwsbericht enkele honderden euro’s is, te bekostigen.

  Alvast bedankt voor je aandacht en de (financiële) hulp!

 2. suze venneker zegt:

  Ach wat erg.Heb vorig gezaaid om bijen te trekken.Hier bijna geen bijen.En ik vind ze mooi en nuttig.

 3. Dat bedoel ik nou, geen gevoel en oerdom, komt alleen voor bij mensen.

 4. Tja, we leven in een zieke verwarrende wereld waarin steeds meer mensen de weg kwijt zijn. Via “sociale media” moet tegenwoordig alles maar gezegd kunnen worden om mensen te discrimineren, te vernederen, te beschadigen of angst aan te jagen. Men noemt dit “vrijheid van meningsuiting”, wat volgens mij iets héél anders is. En ook allerlei vormen van geweld en vernielzucht moeten we blijkbaar maar accepteren. Triest dat dit soort dingen gebeuren, want het veroorzaakt alleen maar ellende en niemand heeft er iets aan. Ik verwacht niet veel van de politie, als deze man al aangifte kan doen, want veel mensen worden met allerlei smoesjes afgepoeierd. Maar misschien dat men, omdat dit reeds in de media is, het niet verstandig vindt om het te negeren.

  • Precies om die reden wilde ik hier wat aan doen. Er moest iets zijn om dit te beantwoorden met iets goeds. Vandaar een donatie pagina, die gaat hartstikke goed. *Faith in humanity restored*