Er zijn zoveel mooie onderzoeken mogelijk waar geen proefdieren meer aan te pas komen. Ik ben verbaasd dat er überhaupt nog dierproeven gedaan worden.

proefdieren
Foto: PETA

Laat ik een paar voorbeelden geven: Neem nu het botmetastasemodel. Mensen met prostaat- of borstkanker lopen het risico op uitzaaiingen naar hun botten. Let wel, bij mensen gebeurt dat. Niet bij muizen. Bij muizen moeten onderzoekers geweldig hun best gaan doen om dat te simuleren. Een muis is nu eenmaal geen mens. Waar ben je dan in ’s hemelsnaam mee bezig? En dat in deze moderne tijden waarin zoveel geavanceerde technieken voor de wetenschap beschikbaar zijn.

Dat was precies wat twee wetenschappers aan het Erasmus Medisch Centrum ook dachten. Zij gingen aan de slag en hebben nu een prachtig menselijk botmodel ontwikkeld. Daarmee kan je op celniveau zien wat er gebeurt als een tumorcel, die oorspronkelijk uit borst of prostaat komt, in contact komt met botcellen.

Een ander voorbeeld is het 3 dimensionaal longmodel. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn in staat longcellen zo te kweken dat zelfs de trilhaartjes die op onze longen zitten daar ook op groeien. Het is een fel realistisch model dat laat zien wat stoffen die je inademt doen met je longen.

Een voorbeeld dat ik niet onbenoemd mag laten is het werk van een andere onderzoeksgroep van het LUMC. Zij zijn bezig om kloppende hartspiercellen te kweken, waarmee kankermedicijnen getest kunnen worden. Allemaal menselijk materiaal, waar geen dier meer aan te pas komt.

Het zijn maar een paar voorbeelden van wetenschap die bezig is met het vinden van nieuwe mogelijkheden om mensen te genezen, maar dan zonder dieren te gebruiken. En zo kunnen er nog veel meer nieuwe technieken worden ingezet: nanotechnologie om menselijke cellen en organen op chips te maken , de kweek van kleine menselijke organen (organoiden), 3D print technieken. Iedere keer ben ik weer verbaasd over wat wetenschap kan. En ben ik opnieuw verbijsterd dat nog zoveel wetenschappers in die oude modellen van dierproeven blijven hangen. Dat kan toch mooier?

©PiepVandaag.nl Marja Zuidgeest, Directeur Proefdiervrij