Zestien jaar lang woonde een dakloze man die de ‘Bergman’ werd genoemd in de bossen van de staat Tennessee. Daar zorgde hij voor een groep van 31 honden. Nu de onherbergzame levensomstandigheden vanwege zijn slechte gezondheid te zwaar worden en hij medische verzorging nodig heeft, heeft de Bergman zijn honden vorige week overgedragen aan het Animal Rescue Corps en trekt hij zelf in bij een vriend. Om de gebeurtenis te vieren en zijn verleden af te sluiten had de man zijn gezicht deels beschilderd. 

Bergman
De Bergman neemt afscheid van zijn honden | ©Amiee Stubbs / Animal Rescue Corps

Diep in de bossen van het Natchez Trace State Park in de buurt van Wildersville leefde de Bergman jarenlang met zijn honden. Omdat zijn gezondheid achteruitgaat en hij medische verzorging nodig heeft is het voor hem niet meer mogelijk om buiten te blijven leven. Hulp is geboden door de plaatselijke gemeenschap, maar zijn voornaamste zorg was dat zijn honden goed terecht zouden komen. Het Animal Rescue Corps (ARC) kwam de dieren bij hem ophalen. Een medewerker van ARC stond al enige jaren in contact met de Bergman om pups op te vangen, zodat zijn groep honden niet te groot werd.

Bergman
De Bergman en zijn honden leefden in de bossen, zonder beschutting | ©Amiee Stubbs

Ze waren redelijk op gewicht, maar hadden wel inwendige en uitwendige parasieten, sommige hadden gebroken tanden of snijwonden en een hond had een gebroken poot. Aangezien de roedel geïsoleerd leefde en de dieren niet gecastreerd of gesteriliseerd waren, bleek er sprake van inteelt. Toch was er volgens ARC directeur Scotlund Haisley geen sprake van verwaarlozing, de Bergman zorgde in de wildernis naar beste kunnen voor zijn honden. Allemaal hadden ze een naam, ze waren vriendelijk en zeer sociaal.

Bergman
Op reis naar een nieuw leven | ©Amiee Stubbs
Bergman
©Amiee Stubbs

Vrijwilligster en fotografe Amiee Stubbs:

“Hij vertelde hoe hij elke avond teken van de honden afplukte. Toen we ze haalden hadden sommige honden nog wel wat teken, maar hij was zo trots.”

“De Bergman was zo dankbaar voor onze hulp. Ik weet dat het hem zwaar viel gedag te zeggen, maar hij wist dat het zo het beste was, omdat hij zelf niet meer in het bos kan wonen en hij de honden niet mee kan nemen.”

Het gaat prima met alle honden, ze zijn bij de dierenarts geweest en hebben inmiddels een gedragstest gehad.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde