Tijdens een onderzoek van een speciale Franse overheidscommissie naar de schade die bruine beren in de Pyreneeën aanrichten onder schapen, heeft een groep boze boeren zeker 50 schoten gelost. Het onderzoek vond plaats nadat in juli een groep van 200 schapen achternagezeten was door een beer en daardoor in een ravijn viel, gevolgd door een nieuwe confrontatie tussen beren en schapen op 25 augustus.

Pyreneeën
Bruine beer | Foto: publiek domein

De vier experts van het Franse Nationale Bureau voor Jacht en Wild werden ontvangen door zo’n dertig boze boeren die dreigden om de onderzoekers dood te schieten. Ook werden de autobanden van de commissieleden lek gestoken. Dit alles vond plaats in het departement Ariège, in het zuidwesten van Frankrijk. De schapen die in juli om het leven kwamen omdat ze door een beer achterna gejaagd waren kwamen uit Villefranche de Conflent, in het oosten van de Pyreneeën, maar het ravijn waarin ze vielen ligt net over de Spaanse grens.

Compensatieregeling

Kort voor de eeuwwisseling werden in de Pyreneeën bruine beren geherintroduceerd, afkomstig uit Slovenië. Sindsdien geldt er van overheidswege een compensatieregeling voor boeren die vee verliezen door toedoen van de beren. Maar volgens drie boerenorganisaties is deze situatie niet langer houdbaar:

“Het is duidelijk dat beren en vrij rondlopende schaapskuddes niet samengaan.”

De boerenorganisaties kregen de steun van lokale volksvertegenwoordigers, die de Franse overheid verzochten om de berenpopulatie uit het gebied te verwijderen en terug te sturen naar Slovenië. Naar schatting gaat het op 39 bruine beren. Volgens boeren hebben de dieren de afgelopen maanden zeker 400 schapen gedood, met name in de omgeving van de plaats Uvunas. Burgemeester Alain Servat waarschuwt:

“Een deze dagen komt er een confrontatie tussen beren en mensen, hetzij de lokale bevolking of toeristen. De beren hier zijn echt niet vredelievender dan in Canada, waar ze wel voorzorgsmaatregelen nemen.”

Behalve een overheidsvergoeding voor ieder dier dat het slachtoffer wordt van de beren is er ook een fonds dat bijdraagt aan de kosten voor de aanschaf van speciale schaapshonden die de beren op tijd moeten verjagen. Maar volgens boeren zijn er onlangs twee van deze honden gedood door een beer en is daarmee bewezen dat het systeem niet werkt.

Pyreneeën
Foto: publiek domein

Zondebok

Volgens voorstanders van het behoud van beren in de Pyreneeën is er echter sprake van een heksenjacht. Zij berekenden dat het aantal schapen dat omkomt door toedoen van beren – enkele honderden per jaar – in het niet valt bij het totale aantal schapen dat door andere reden de dood vindt. Dit aantal zou op zo’n 30.000 dieren liggen. De beren worden gebruikt als zondebok, zo zeggen ze. Maar volgens de boeren zal het niet lang meer duren eer het houden van schapen in de Pyreneeën ten einde komt door toedoen van de beren.

Openbare aanklagers in de Ariège hebben aangekondigd het schietincident te onderzoeken. Hoewel het zou gaan om schoten in de lucht hebben de commissieleden aangegeven dat ze doodsangsten uitstonden toen de boze boeren ze bedreigden.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel