Esther Akkerman uit het Groningse Ter Apel is de wanhoop nabij. Ze dacht via een paardenhandelaar een mooie zorgboerderij gevonden te hebben voor haar al wat oudere paarden Blitz en Jazz, waar de twee samen hun oude dag mochten doorbrengen. Maar toen ze op zoek ging naar de boerderij bleek die niet te bestaan, en de twee paarden, die op dat moment niet meer bij Esther waren, zijn onvindbaar.

Esther Akkerman
Esther Akkerman is op zoek naar Blitz en Jazz | Foto: screenshot video RTV Noord/Facebook

Het voorval speelt al sinds 1 augustus, maar al die tijd is het Esther niet gelukt om te ontdekken waar haar geliefde paarden zijn. Wel is duidelijk dat ze zonder toestemming verkocht zijn door een paardenhandelaar uit het Gelderse Nunspeet, aldus RTV Noord, en naar Denemarken gebracht werden. Een handelaar uit het Drentse Peize zou meer over de kwestie weten, maar hij wil niets zeggen uit angst voor ‘allerlei toestanden in Denemarken’, zo meldt RTV Noord. Volgens de man zouden de nieuwe eigenaren de paarden ook niet meer willen verkopen.

Esther Akkerman
Foto: screenshot video RTV Noord/Facebook

Onderzoek
Paardenopvang Stichting Dimarte in het Friese Burgum helpt Esther en haar dochter bij de zoektocht naar Blitz en Jazz. Hester de Groot van Dimarte tegen RTV Noord:

“We hebben aangedrongen op een onderzoek bij de NVWA. Men heeft uitgezocht dat er een gezondheidsverklaring is afgegeven en dat is noodzakelijk om paarden naar Denemarken te transporteren. Men kan niets terugvinden, dus is er niet een aanvraag gedaan of er is iets niet goed gegaan. (…) Ze zijn illegaal geëxporteerd. (…) Dat is hartstikke strafbaar.”

Esther Akkerman heeft geen idee waarom de paardenhandelaar uit Peize niet wil vertellen waar de paarden nu zijn:

“Wist ik het maar.”

Beloning
De familie Akkerman heeft er alles voor over op de twee paarden terug te krijgen en inmiddels een beloning van 500 euro uitgeloofd voor de tipgever die kan vertellen waar Blitz en Jazz nu zijn. Naar verluidt zouden de dieren ook uit elkaar gehaald zijn en dat was absoluut niet de bedoeling:

“Onze grootste wens was dat ze samen oud konden worden, want ze waren al ruim acht jaar samen. Jut en Jul. Dus al mijn angsten, waar ik een jaar heb gezocht om een goed tehuis voor ze te vinden, al mijn angsten zijn waarheid geworden.”

Esther Akkerman
Foto: screenshot video RTV Noord/Facebook

Vragen
Deze zaak roept natuurlijk erg veel vragen op. Want waarom wil de paardenhandelaar uit Peize niet vertellen waar de dieren naartoe gingen? Wanneer ze zonder toestemming verkocht zijn is dat feitelijk diefstal, en wanneer er ook nog eens sprake is van illegale export zijn er dus heel wat redenen voor een strafrechtelijk onderzoek. Maar tot op heden tast iedereen in het duister.

De paardenhandelaar uit Peize heeft toegezegd nog eenmaal te proberen of de Deense kopers in contact willen treden met Esther, maar of dat wat heeft opgeleverd is tot nu toe niet bekend.

Bekijk hieronder het interview van Ester Akkerman met RTV Noord:

Bron: RTV Noord ©AnimalsToday.nl