Amerika werkt samen met 12 landen uit Azië en de Pacific aan een vrije handelsovereenkomst. In een gelekte conceptversie van deze deal staan geen bindende verplichtingen om het ontvinnen van haaien tegen te gaan.

Haaien zonder haaienvinnen
Foto: Wikimedia

Jaarlijks worden miljoenen haaien van hun vinnen ontdaan om vervolgens terug in de oceaan te worden gegooid om te overlijden. De vinnen worden gebruikt in de winstgevende haaienvinnensoep. CITES (The Convention on the International Trade in Endangered Species) heeft in maart de bescherming van een aantal soorten verhoogd in de hoop het ontvinnen tegen te gaan.

Amerika heeft nu een unieke kans om een verbod op ontvinning in te stellen, maar heeft het er in de concepttekst alleen over dat landen een vismanagementplan moeten ontwikkelen, dat ontvinning mag behandelen. De Amerikaanse onderhandelaars benadrukken dat deze tekst een concept is en dat zij hard zullen inzetten op milieumaatregelen, inclusief een verbod op ontvinnen.

Het verbod op ontvinnen is één van de baanbrekende voorstellen die Amerika heeft gedaan in de onderhandelingen. Ondanks de weerstand blijft Amerika strijden voor de meest daadkrachtige en positieve uitkomst op het gebied van milieumaatregelen.

Carter Roberts van WWF is teleurgesteld over de resultaten van de onderhandelingen.

“Er is geen ambitieus 21-eeuwse handelsovereenkomst. Het gebrek aan volledig te handhaven milieubescherming betekent dat de onderhandelaars een unieke kans laten liggen om wilde dieren te beschermen en de handel in duurzame grondstoffen te stimuleren.”

Bron: BBC ©PiepVandaag.nl Nynke van Dijk