Australische lieveheersbeestjes lopen ondersteboven in Nederland. Het lijkt een grap, maar uit beelden van Australische lieveheersbeestjes die met een internationale trein in Amsterdam aankwamen blijkt dat de beestjes steevast ondersteboven lopen, zo meldt de lieveheersbeestjesstichting K&KF.

Australische lieveheersbeestjes lopen ondersteboven
Australische lieveheersbeestjes lopen ondersteboven | Foto: publiek domein

In een koffer uit Australië zat een groepje van 11 lieveheersbeestjes, net genoeg om er wetenschappelijk onderzoek naar te doen. Omdat het om een leuk uitziend diertje gaat mocht de Kukeluusje & Kapoentje Foundation (K&KF) het onderzoek leiden. De beestjes werden vrijgelaten en vertoonden allemaal hetzelfde gedrag.

Australische lieveheersbeestjes lopen ondersteboven
De beestjes vertoonden allemaal hetzelfde gedrag | Foto: publiek domein

Australische lieveheersbeestjes lopen ondersteboven

Op zich verbaast het de K&KF niet dat Australische lieveheersbeestjes ondersteboven lopen wanneer ze in Nederland aankomen. Onderzoeker drs. L. v. Heers:

“Beestjes zoals deze laten zich niet snel van slag brengen is onze ervaring. Ze zullen altijd het hoogste punt zoeken om weg te vliegen en in hun beleving ligt dat Down Under.”

Australische lieveheersbeestjes lopen ondersteboven
Veel verder dan verticaal komen ze niet | Foto: publiek domein

Het gedrag toont aan dat Australische lieveheersbeestjes geen concept hebben van grenzen, want ze gedragen zich overal hetzelfde. L. v. Heers:

“Het getuigt van veel intelligentie dat ze weten wie ze zijn en tegelijk is het dapper dat ze durven te zijn wie ze zijn. Een voorbeeld voor ons allemaal, deze beestjes.”

Australische lieveheersbeestjes lopen ondersteboven
Er gaat een theorie | Foto: publiek domein

Wetenschappelijk is er nog niet echt een verklaring, maar er gaat een theorie dat de stippen van lieveheersbeestjes corresponderen met bepaalde sterren. Wanneer die sterren niet zichtbaar zijn is het lieveheersbeestje zo slim om te denken dat ze zich wellicht in tegenovergestelde richting bevinden.

Australische lieveheersbeestjes lopen ondersteboven
In tegenovergestelde richting | Foto: publiek domein

De theorie dat het te maken heeft met het aardmagnetisch veld is door het K&KF onderzoeksteam van de hand gewezen:

“In Australië staat iedereen met z’n voeten op de grond, de aantrekkingskracht van de aarde heeft er niets mee te maken.”

Australische lieveheersbeestjes lopen ondersteboven
Nederlandse lieveheersbeestjes lopen ‘normaal’ | Foto: publiek domein

Tot nu toe zijn lieveheersbeestjes, op de noordelijke Veluwe ook wel ‘kukeluusjes’ genoemd en in Drenthe ‘kapoentjes’, de enige dieren die dit gedrag vertonen, maar volgens K&KF komt dat door de aard van het beestje:

“Ik denk dat er genoeg andere dieren ondersteboven zouden lopen, maar ja die zijn te zwaar.”

.

.

Bronnen:

#GNvdD: Meer begrip voor katten dankzij de Meow Translator®

#GNvdD: Mark Rutte blij met vlooiencircus

‘De paashaas is een konijn’ (petitie)

©AnimalsToday.nl #1april


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.