Sinds 1 januari bestaat het Marine Park Aruba, bedoeld om de bedreigde ecosystemen in zee te beschermen. Helaas wordt een door het toerisme belast gebied niet meegenomen in dit project. Aruba Birdlife Conservation (ABC) vindt het Marine Park-model ‘triest’. Andere organisaties spreken van het beschermen van ‘een paar postzegels’. Helaas zijn meerdere lokale natuurorganisaties niet betrokken geweest bij het proces.

Aruba
Marine Park Aruba beschermt meest belaste gebieden niet | Foto: Pixabay

Marine Park Aruba bestaat uit vier gebieden die nu beschermd worden als natuurreservaat. Maar het Surfside Beach tot en met Arashi zijn niet opgenomen tot het park. Dit zijn gebieden die zwaar worden belast door het toerisme. Op dit moment maken de volgende zones deel uit van het beschermde natuurgebied: de noordkust van Arikok, de kop van Seroe Colorado, Mangel Halto en de rif-eilanden bij Oranjestad.

Duiker Rudy Davelaar vecht sinds 2009 voor een marinepark voor heel Aruba naar model als die van Bonaire. Juist die gebieden die door het toerisme belast zijn, worden het meest bedreigd, vanaf Mangel Halto tot en met Arashi. Davelaar. Hier ziet hij dat het koraal en het ecosysteem door de wateractiviteiten achteruit gaat.

Economische belangen
Eén van de redenen om deze gebieden niet te beschermen is om de economische activiteiten niet te schaden. Het Minister van milieu van Aruba, Otmar Oduber, geeft aan dat cruiseschepen en de containerhaven niet zouden kunnen functioneren op de huidige wijze als die gebieden beschermd zouden worden. Maar in Bonaire, waar sinds 1979 diverse mariene ecosystemen beschermd worden, is het wel mogelijk om cruiseschepen te ontvangen.

Davelaar en de milieuorganisatie Rainbow Warriors vrezen dat de regering het project heeft afgeraffeld, anders zouden zij het Europese Best Initiative fonds ter waarde van 355.354 euro moeten terugbetalen. Dit bedrag werd ontvangen in mei 2019 voor het opzetten van Marine Park Aruba. Onderzoeksinstituut TNO is grotendeels met dit fonds betaald om onderzoek te doen naar de zeegebieden met een hoge biodiversiteit. Otmar Oduber bevestigde dat Aruba het geld moet terugstorten als het park niet voor april 2019 af is.

Bron: Caribisch Netwerk ©Animalstoday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer