21 paarden, pony’s, muilezels en ezels zijn onder erbarmelijke omstandigheden gevonden in Villanueva de Algaidas, Spanje. De dieren bevonden zich tussen uitwerpselen en kadavers, en waren uitgehongerd. De dieren zijn gered door stichting El Refugio del Burrito naar aanleiding van een anonieme brief.

ezels
21 uitgehongerde paarden en ezels gered in Spanje | Foto: bagsgroove/Flickr

De directrice van de stichting, Verónica Sánchez:

“We zijn gekomen om een inspectie te doen… maar wat we vonden was verschrikkelijk, met dieren in een perceel vol met botten, uitwerpselen tot je knieën en een verhongerde ezel die stierf nadat we hem met spoed behandeld hebben.”

De dieren hadden geen beschikking tot water, werden omringd door schroot en op het perceel bevonden zich 7 dode dieren. Na de vondst nam El Refugio del Burrito contact op met Seprona, de natuurbeschermingsdienst van de Spaanse politie-eenheid van de Guardia Civil. Binnen een paar uur waren alle dieren verplaatst naar verschillende opvangcentra.

Door de grote hoeveelheid uitwerpselen en kadavers was het nodig om een tractor in te zetten om de dieren uit het perceel te kunnen krijgen. De dieren waren in paniek en probeerden te ontsnappen, wat de redding bemoeilijkte. Enkele muildieren en paarden moesten door verdoving tor rust gebracht worden.

https://www.facebook.com/elrefugiodelburrito/posts/10156115189706453?__xts__[0]=68.ARCa6hsSxnmZ6rCD3XPMrB74NbOlLMiW1huvQwYrBh-yY-JXYmHu5zFT3ETgXG3zZF5IOfbozq6_wDbYv5bYG-IeQrV3I7VuXOjKKOqgwvoKBpXFKFSSB3AxIe6Imdoc_8zn95M_neV85lso9yb0xr4DXuMbnAHJrLZHZ8pGY0s1RuqsB5TvOJlQCK85c0YDsRBmTNZ-3glRJFxPCAZoMK76uuileSVERR-JI-AtITVqWb8ysGI3CX0Fe1JDIlX-woFZC-uMzYkwOyD71bQIqwATwe1WfBfV_RVttfJa3nxxjLCJRhPQKpOjREgPZZ71scYd4kES-CkXDB-VPA&__tn__=-R

Volgens El Refugio del Burrito zou de eigenaar van de gevonden dieren op illegale wijze dieren gefokt en verkocht hebben, zonder enig toezicht door dierenartsen. Helaas gaat het hier niet om een geïsoleerd geval als het gaat om paarden en ezels en komen ze vergelijkbare praktijken regelmatig tegen.

In 2018 hielp El Refugio del Burrito meer dan 3.800 ezels en muildieren in heel Spanje, en de organisatie verzorgt tegenwoordig 300 paarden, ezels en muilezels. Ook richt de stichting zich op onderzoek naar verwaarlozing, mishandeling, en het in de steek laten van ezels en muilezels.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer