Na de awardwinnende documentaire ‘Return to the Wild’ heeft Nature Conservation Films een tweede documentaire over het werk van Bring the Elephant Home gemaakt. Forest Hope gaat tijdens het Wildlife Film Festival Rotterdam in wereldpremière.

Forest Hope
In de film Forest Hope wordt getoond hoe Antoinette van de Water technieken gebruikt om mens-olifantconflicten te voorkomen | Fotocredit: Shanaka Kalubowila Flickr via Compfight cc

De film vertoont beelden van het begin van Bring the Elephant Home in Thailand, en laat de toenemende mens-olifantconflicten op indrukwekkende wijze zien. De filmploeg is een aantal keer in Thailand komen filmen. Ze waren er zelfs bij toen een baby-olifant op een rubberplantage in een put viel en vast kwam te zitten. Een spectaculaire reddingsactie volgde, met grote graafmachines, zegenende monniken en meelevende dorpelingen.

Dit zijn de schokkende beelden van mens-olifantconflicten, die op zoveel plekken in Azie en Afrika dreigen te escaleren. We hebben in Thailand gewerkt met mensen die vrezen voor hun leven, en vaak voelden we de spanningen tussen olifant en mens.

Daarom richt Bring the Elephant Home zich op het bevorderen van harmonie tussen mens en olifant. Met lokale gemeenschappen werken we samen aan duurzame oplossingen waardoor er meer begrip, tolerantie en acceptatie voor olifanten ontstaat, zoals door het gebruik van chili, bijenkorfhekken en het aanplanten van gewassen waar olifanten niet van houden.

De film laat ook de start van ons nieuwe project in Zuid-Afrika zien. Een nieuw continent met een andere cultuur, natuur en wijze waarop men de bescherming van olifanten in natuurparken leidt. Als PhD-student van de universiteit van KwaZulu-Natal werk ik hier de komende vier jaar aan duurzame oplossingen om de tolerantie ten opzichte van olifante te vergroten. Meer informatie over het project in Afrika is te vinden op onze website, via deze link.

Forest Hope brengt mijn zoektocht naar wat het samenleven van mensen en olifanten mogelijk maakt in beeld. Op beide dagen geef ik na de film een korte presentatie en is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Forest Hope draait op zaterdag 27 okt om 21.05 uur en zondag 28 okt om 16.20 uur  in Cinerama Rotterdam. Donateurs van Bring the Elephant Home betalen € 6,50 in plaats van het normale tarief van € 8,50. Bent u nog geen donateur? Uw gift is heel erg welkom via deze link, en dan sturen we u graag de kortingscode toe.

Op de website van WFFR kun je kaartjes bestellen.

Hopelijk tot ziens in Rotterdam!

Antoinette van de Water, Nederlandse wetenschapper en olifantenexpert. Oprichter van Bring the Elephant Home.

@Animals Today