De Greenpeace-activisten die op 19 september gearresteerd werden voor de noordkust van Rusland tijdens een protest tegen olieboringen in het Noordpoolgebied hebben amnestie gekregen.

Arctic Sunrise - amnestie
De Arctic Sunrise | Foto: Wikimedia Commons

De Arctic 30, waaronder twee Nederlanders, kwamen in november al op borgtocht vrij, maar mochten het land niet verlaten.

“Ik ben blij dat ik mijn vrijheid die mij onrechtmatig afgenomen is terugkrijg, maar niet dankbaar. Dit is het einde van de inleiding maar de strijd om de Noordpool veilig te stellen is nog maar net begonnen”, aldus Nederlands bemanningslid Mannes Ubels vanuit Sint-Petersburg.

Faiza Oulahsen, de andere Nederlandse opvarende zegt:

“Met de amnestie – die over een aantal uur definitief is – lijkt het erop dat de juridische procedures gestaakt zullen worden. We hebben vreedzaam geprotesteerd tegen riskante olieboringen in het Noordpoolgebied, en nu na 2 maanden cel krijg ik amnestie voor een misdrijf dat ik niet gepleegd heb. Voor mijn Russische collega’s kan dit serieuze implicaties voor hun toekomst hebben als zij amnestie accepteren.”

Acceptatie amnestie

Door het accepteren van amnestie bekennen de Arctic 30 geen schuld, maar wordt het strafrechtelijk onderzoek naar hen wel gesloten. Wanneer zij nu eindelijk Rusland mogen verlaten is nog onduidelijk, aangezien de reisdocumenten nog niet op orde zijn. De Arctic Sunrise, het schip van Greenpeace, ligt nog steeds in beslag genomen te Moermansk. Wat daarmee gebeurt is ook nog niet bekend, ondanks dat er een bevel ligt van het Internationaal Zeerechttribunaal het schip vrij te geven.

Bron: Greenpeace.nl ©PiepVandaag.nl