In China hebben wetenschappers 5300 jaar oude botten van katten gevonden, die aantonen dat mens en kat toen al samen leefden. De bevindingen van de vondst zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Katten - kat en mens
Foto: Tjflex2 / Foter.com / CC BY-NC-ND

De wetenschappers verbonden aan de Chinese Academie van Wetenschappen onder leiding van Yaowu Hu stellen dat boeren toentertijd katten graan te eten gaven en er zo voor gezorgd hebben dat ze huisdieren werden.

Er leven zo’n 500 miljoen katten in de wereld, hoe zij echter ooit onze huisdieren zijn geworden, is nauwelijks bekend. Schilderingen in Egypte laten zien dat katten al  4000 jaar geleden huisgenoot waren en op Cyprus is een graf gevonden van ongeveer 9500 jaar oud waar een mens begraven is samen met een kat.

De 5300 jaar oude botten die nu gevonden en onderzocht zijn stammen uit de tijd dat katten werden getemd, denken de onderzoekers. Het gaat om acht botten van zeker twee verschillende katten die werden aangetroffen in het dorp Quanhucun in de Centraal-Chinese provincie Shaanxi. De dieren aten veel graan, voornamelijk gierst. Eén van de katten ging hoogstwaarschijnlijk zelfs niet meer op jacht en stelde zich tevreden met wat de boeren hem voerde. Ook werd één van de dieren erg oud, wat aantoont dat de dieren in de omgeving van de mens goed gedijden.

Bron: Sophia-Vereeniging.nl ©PiepVandaag.nl