Meer dan honderd gestrande walvissen in Panadura op Sri Lanka zijn door reddingswerkers en vrijwilligers teruggebracht naar zee. De dieren waren en masse aangespoeld op een strand ten zuiden van de hoofdstad Colombo.

gestrande walvissen Sri Lanka
120 gestrande walvissen gered in Sri Lanka | Foto: screenshot video Wee Science/YouTube

Een team bestaande uit de Sri Lankaanse marine, de kustwacht, lokale politie, milieubeschermers en lokale bewoners werkten de hele nacht en vroege ochtend door om 100 tot 120 gestrande grienden op het strand van Panadura te redden. De dieren werden terug naar de zee geleid door het team. Het strand van Panadura ligt 25 kilometer van de hoofdstad Colombo, aan de zuidwestkust van het eiland.
.

Avondklok Sri Lanka genegeerd om dieren te helpen

De video’s met de grote dieren die op het strand lagen, werden gedeeld op sociale media. De avondklok vanwege het coronavirus werd genegeerd en dorpelingen sloten zich aan bij de marine en de kustwacht. De lokale bevolking verzamelde zich om de dieren heen en zij probeerden hen terug te duwen in de zee. Marien bioloog Asha de Vos zegt tegen persbureau AFP:

“De mensen hier in de buurt kwamen bij elkaar en hebben de meesten van hen gered. Maar sommige walvissen waren erg moe om te vechten en de hele nacht te blijven drijven, waardoor ze niet genoeg kracht hadden om naar de diepe zee te gaan. Daarom stierven er een paar.”

Volgens de marine konden drie grienden en een dolfijn helaas niet worden gered. Zij stierven aan hun verwondingen. De dieren worden onderzocht door het Department of Wildlife Conservation.
.

Grootste groep gestrande walvissen

De Marine Environment Protection Authority (MEPA) van Sri Lanka bevestigt dat het incident de grootste groep walvissen was die in het land is gestrand. Het is onbekend waarom walvissen op het strand komen. Wetenschappers zeggen dat de reden vaak onbekend is, maar ze hebben wel theorieën. Een van die theorieën is dat walvissen die vissen naar de kust volgen gedesoriënteerd kunnen raken. De marine zegt het volgende:

“We nemen aan dat de walvissen zijn gestrand nadat de groep een wanhopige walvis had gevolgd die zijn koers verloor.”

Grienden zijn zeer sociale zoogdieren. Zij kunnen maar liefst zes meter lang worden en een ton wegen. Ze stranden in groepen omdat ze in grote en hechte gemeenschappen reizen die afhankelijk zijn van constante communicatie.

.
In september strandden zo’n 470 grienden aan de kust van Tasmanië (Australië). Daarvan konden slechts 110 worden gered.

Bronnen:

Al 470 grienden gestrand bij Tasmanië, 380 overleden

©AnimalsToday.nl Jane Sauer