De grote panterspin – waarvan werd aangenomen dat die was uitgestorven – is afgelopen week voor het eerst na een kwart eeuw weer gezien in Engeland, op een trainingslocatie van het Ministerie van Defensie in Surrey, nabij Londen. Natuurbeschermers hebben in totaal 22 exemplaren geteld, waaronder tien volwassen mannetjes en één volwassen vrouwtje. De grote panterspin is één van de grootste spinsoorten van Engeland.

Grote panterspin
‘Uitgestorven’ grote panterspin gespot in Engeland | Foto: Markus Oulehla/flickr

27 jaar spoorloos

De grote panterspin is een inheemse soort en werd 120 jaar geleden voor het eerst in Engeland gevonden. Sindsdien is de spin slechts enkele keren gespot op drie specifieke locaties in Dorset en Surrey. Na herhaaldelijke zoektochten over de afgelopen twee jaar werd de grote panterspin vorige week voor het eerst sinds 1993 weer aangetroffen door Mike Waite van de Surrey Wildlife Trust, op een trainingslocatie van het Ministerie van Defensie:

“Natuurlijk ben ik dolblij om het voortbestaan van de grote panterspin eindelijk te hebben aangetoond.”

In eerste instantie vond hij alleen jongelingen, maar deze leidden uiteindelijk naar de vondst van de volwassen exemplaren. “Zodra ik wist wat ik had gevonden liet ik mijn fakkel vallen – het is een prachtige spin”, aldus Waite.

Leefwijze

Het dier leeft op de grond en is vooral nachtelijks actief. Ze behoort tot de Lycosidae familie, ook wel wolfspinnen genoemd. De grote panterspin is een behendige jager, die een prooi met enorme snelheid achternagaat over zanderig terrein. Vandaar dat de soort ook is vernoemd naar de panter. De grote panterspin is gespecialiseerd in camouflage en kan haarscherp zien, dankzij de acht tactisch verdeelde ogen: twee op het hoofd, twee aan de voorkant en nog vier kleinere boven de mond. Deze spinnen kunnen een spanwijdte van vijf centimeter bereiken, met de grote harige poten meegeteld. Hun prooi wordt uitgeschakeld door deze te bespringen.

Denemarken en Nederland

De herontdekking van de grote panterspin in Engeland is een bijzondere gebeurtenis in wildlife kringen, omdat er werd gevreesd dat deze zeldzame diersoort daar was uitgestorven. De trainingslocatie van het Ministerie van Defensie waar de grote panterspin werd aangetroffen, is erkend als een plek van nationaal belang voor zeldzame diersoorten en wordt beschermd door de Amphibian and Reptile Conservation Trust. Nu de grote panterspin hier is gevonden zullen ook de omliggende locaties worden onderzocht. De spin houdt van warmere klimaten en komt daarom meer voor op het Europese vasteland, met name aan de kust en in de zandduinen van Denemarken en Nederland.

Nick Baker, televisiepresentator en voorzitter van de British Arachnological Society, was ook dolenthousiast over de vondst.

“Dit is hoe mooi een spin kan zijn, hij is groot en nu officieel weer een lid van de Britse fauna.”

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap