In de eerste drie maanden van 2025 zijn in Zuid-Afrika al 103 neushoorns gedood door stropers. Daarmee lijkt het aantal dode dieren tot nu toe in lijn met de cijfers van 2024, ondanks alle inspanningen om de stroperij terug te dringen.

Alweer veel neushoorns in Zuid-Afrika gedood door stroperij | Foto: publiek domein

Dion George, Zuid-Afrikaanse minister van Bosbouw, Visserij en Milieu, bracht het verontrustende nieuws onlangs naar buiten. In heel 2024 werden 420 neushoorns gedood voor hun hoorn. De 103 slachtoffers in het eerste kwartaal van dit jaar tonen aan dat gruwelijkheden door stroperij onverminderd hoog blijven. Stropers verdoven de neushoorns en hakken vervolgens hun hoorn af, waardoor de dieren vaak doodbloeden.

Zuidelijke witte neushoorn en leeuwin in Zuid-Afrika
Zuidelijke witte neushoorn en leeuwin in Zuid-Afrika | Foto: publiek domein

Gedood voor criminele netwerken

Neushoornstroperij is een wereldwijd probleem, met criminele netwerken die vaak ook verweven zijn met drugs, wapens, corruptie en witwassen. Christiaan van der Hoeven, wildlife crime expert van WWF, vertelt over een aantal verbeteringen:

“Er zijn in Zuid-Afrika allerlei veiligheidsmaatregelen genomen om de wildlife-criminelen op het verkeerde been te zetten. De samenwerking tussen verschillende handhavingsinstanties is verbeterd, er is onderzoek gedaan naar corruptie en er is ingezet op versterking van het moreel en de integriteit van rangers. Maar de internationaal georganiseerde criminele netwerken die zich richten op grote natuurgebieden en belangrijke neushoornpopulaties in zuidelijk Afrika blijven een ernstig probleem.”

.

Neushoorn met koereiger | Foto: publiek domein

Anti-stroperij-inspanningen

De zwarte, Javaanse en Sumatraanse neushoorns worden met uitsterven bedreigd. De witte neushoorn is onder te verdelen in een noordelijke en zuidelijke ondersoort. De noordelijke witte neushoorn is er het slechtst aan toe. Er zijn namelijk nog maar twee vrouwtjes in leven. Hoewel verlies van leefgebied hierin ook meespeelt, is stroperij een van de voornaamste oorzaken. Een lichtpuntje in de duisternis vormen de grote eenhoornige neushoorn, ook wel Indische neushoorn, en de zuidelijke ondersoort van de witte neushoorn. Dankzij inspanningen tegen stroperij nemen hun aantallen langzaam weer toe.
.

Beschermde schubdieren nog altijd slachtoffer van stroperij

.
Anti-stroperij-eenheden en organisaties, zoals Global Conservation Force, zetten zich dagelijks hard in om neushoorns te beschermen. Ze werken samen met de lokale bevolking en trainen rangers die de eerste verdedigingslinie vormen tegen stropers. Daarnaast wordt technologie ingezet, zoals warmtecamera’s die mensen kunnen onderscheiden. Parkwachters kunnen dan de stropers vroegtijdig opsporen.
.

Wereldwijde aanpak behoud neushoorns

Een wereldwijde, gecoördineerde aanpak is noodzakelijk om deze iconische diersoorten te behouden. Niet alleen de anti-stroperijpatrouilles zijn onmisbaar, maar ook de onlinehandel moet worden aangepakt. Onder meer dierenwelzijnsorganisatie International Fund for Animal Welfare (IFAW) zet zich hier alweer 20 jaar voor in. Het uitsterven van neushoorns zou een tragisch verlies zijn. Niet alleen voor de soort zelf, maar ook voor het ecosysteem. Deze grote herbivoren dragen wezenlijk bij aan de biodiversiteit, die niet zonder neushoorns kan.

Bronnen (A-Z):

Zuid-Afrika verliest 420 neushoorns aan stropers in 2024

Grote Nigeriaanse ivoorhandelaren gearresteerd

©AnimalsToday.nl Imane Vossen