De Afrikaanse varkenspest is afgelopen dagen geconstateerd bij twee vleesvarkensboeren in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Gisteren werd bekend dat in de buurt van Rostock een bedrijf met 4000 varkens is getroffen, vandaag komt er een besmetting bij in Vogelsang, op een gesloten bedrijf met 8000 vleesvarkens en 1000 zeugen. Alle dieren worden afgemaakt.

Afrikaanse varkenspest slaat weer toe in Duitsland
Afrikaanse varkenspest slaat weer toe in Duitsland | Foto (illustratief): publiek domein

Tot op heden werd er in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern geen varkenspest geconstateerd, ook niet toen in de omgeving van Rostock een steekproef werd gehouden onder 890 varkens en 40 wilde zwijnen. Men heeft tot nu toe geen idee waar de nieuwe besmettingen vandaan komen. Wel heerst de Afrikaanse varkenspest in het grensgebied van Duitsland (Brandenburg) met Polen en dat is niet ver verwijderd van Rostock.

Verspreiding Afrikaanse varkenspest

In de directe omgeving van de getroffen bedrijven  bevinden zich nog eens 20 varkensboeren, die onderzocht worden of ze ook besmet zijn. Eerdere gevallen waren in de deelstaten Saksen en Brandenburg, met al bijna 2.700 besmettingen, vooral bij wilde zwijnen. Een groot risico op verspreiding van de Afrikaanse varkenspest vormen jagers, die zich vanuit bewoonde gebieden in het leefgebied van wilde zwijnen begeven en daardoor ongemerkt het virus kunnen verspreiden naar andere plekken.

Bronnen:

Varkens gedood na uitbraak Afrikaanse varkenspest in China

©AnimalsToday.nl BVR