Dat het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk het aantal dierproeven met apen met 40 procent moet verminderen is natuurlijk geweldig nieuws. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil het aantal proeven met apen terugdringen en heeft het BPRC per direct om geboortebeperking gevraagd in de kolonie bestemd voor dierproeven. Maar een reductie van 40 procent houdt in dat er nog steeds een flink aantal apen per jaar gebruikt mag worden, dus het is te vroeg om echt blij te zijn.

dierproeven
Animal Rights en Een DIER Een VRIEND demonstreren voor de poort van het BPRC in Rijswijk | Foto: Animal Rights

In het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk zijn in 2017 op 317 apen proeven uitgevoerd, waarvan 137 dieren het niet overleefden. In 2016 werd er ‘slechts’ getest op 95 apen. Met een reductie van 40 procent over de aantallen van 2017 zal er dus nog steeds op een aanzienlijk aantal apen (190) getest mogen worden. En dan hebben we het alleen over apen, want er zijn natuurlijk veel meer diersoorten die voor extreem wrede en onnodige proeven gebruikt worden.

dierproeven
Proefaap | Foto: PETA

Volgens Stichting AAP-directeur David van Gennep is het te vroeg om heel hard te juichen, wijzend op de stijging van het aantal proeven in 2017:

“Het is niet voor het eerst dat de politiek stappen aankondigt om het aantal dierproeven in Nederland te reduceren. In 2016 werd in de Tweede Kamer zelfs een motie aangenomen gericht op totale afbouw van proeven op apen in Nederland. Desondanks is het aantal dierproeven de afgelopen jaren juist gestegen.”

proefdiercentrum
Foto: via Animal Rights

Voorbode
De Dierenbescherming is voorzichtig optimistisch over de aankondiging het aantal dierproeven af te bouwen, zo schrijven ze op hun website. Ze spreken van ‘hoopvol nieuws’, maar het is slecht een begin:

“De Tweede Kamer stemde unaniem in met de motie van de Partij voor de Dieren voor minder dierproeven in Europa. Hopelijk is dit een voorbode voor specifieke en concrete keuzes die gaan over het afbouwen van dierproeven, en niet alleen over de inzet van de 3 V’s. De richtlijn van Vervangen, Verminderen en Verfijnen bestaat al langere tijd in Nederland. Het is de hoogste tijd voor nieuwe stappen.”

dierproeven
Stop ALLE dierproeven | Foto: publiek domein

Kunstmatige intelligentie
Net zoals het ontleden van het menselijk genoom is het slechts een kwestie van tijd dat kunstmatige intelligentie met zelflerende eigenschappen veel betrouwbaardere computermodellen oplevert dan de fysieke proeven op dieren, die in zoveel dingen met ons overeenkomen, maar ook op enorm veel punten totaal anders reageren dan mensen. Inzetten op het vervangen van dierproeven met technische oplossingen die een almaar toenemende betrouwbaarheid krijgen is de enige logische weg. We staan dan ook aan het begin van een nieuwe medische revolutie: het einde van proeven op dieren dankzij de digitalisering. Van muizen en ratten, apen, honden of katten: gered door nullen en enen.

dierproeven
Foto: Animal Rights

Bronnen: Nu, Stichting AAP, Dierenbescherming ©AnimalsToday.nl Bart van RielWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur