Gisteren voerde ook  de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) in het kader van Wereldproefdierendag actie. Honderdvijftig actievoerders ontrolden 2 spandoeken van ieder 100 meter bij het Erasmus MC.

Anti Dierproeven Coalitie

Het is een protest tegen de dierproeven die plaatsvinden op het Erasmus MC. Met name de apenexperimenten zijn een doorn in het oog van ADC.

ADC-campagneleider Robert Molenaar:

“Mahatma Gandhi was een door iedereen gerespecteerd man met respect en liefde voor mens en dier. Een van zijn bekende citaten hebben wij op een spandoek van 100 meter lang geplaatst”:

“Ik verafschuw dierproeven met mijn hele ziel; elke wetenschappelijke ontdekking die bevlekt is met onschuldig bloed is voor mij van geen enkel belang.”

Anti Dierproeven Coalitie

Het Erasmus MC voert vele virologische experimenten uit op Java-apen (en andere dieren). De aapjes krijgen hierbij eerst een temperatuursensor geïmplanteerd in hun buikholte. Na deze operatie worden ze opgesloten in een isolator en opzettelijk besmet met een schadelijk en potentieel dodelijk virus. Gedurende het onderzoek wordt er herhaaldelijk bloed afgetapt en worden ook meermaals de longen doorgespoeld. Na enkele dagen tot weken worden de aapjes afgemaakt en opengesneden voor verdere analyse aldus ADC.

Volgens ADC heeft het Erasmus MC sinds 2000 al meer dan 750 apen gebruikt in experimenten. 2/3 van de apen in het Erasmus MC lijden meer dan ‘matig’, bij 1/4 is er zelfs sprake van ernstig leed.

Ab Osterhaus, Hoofd Afdeling Virologie Erasmus MC zegt dat de proefdieren juist een goed leven hebben:

“Deze dieren hebben het niet anders dan wanneer je thuis een paar fretten hebt… of een kat. Die beesten hebben het gewoon goed.”

Het is echter onduidelijk hoe de apen in het Erasmus MC gehuisvest worden. Journalisten van TV Rijnmond hebben ondanks de herhaaldelijke verzoeken geen rondleiding bij de apen gekregen.

Bron: Persbericht ADC