Een Spaanse dierenrechtenactiviste sprong afgelopen donderdag in arena la Malagueta in Málaga om een stier, die dodelijk verwond was, te troosten. De 38-jarige Virginia Ruiz schermde het dier met haar lichaam af, voor ze werd weggesleept. ‘Ik wilde hem liefde laten voelen voor hij deze aarde zou verlaten.’

Activiste troost stervende stier in arena
Foto credit: robnunn via Compfight cc

Dat ook een groot gedeelte van de Spaanse bevolking walgt van de wrede traditie, laat Virginia Ruiz zien door een stervende stier bij te staan in zijn laatste momenten. Het dier was in de arena dodelijk verwond en lag op de grond.

“Ik kon hem horen schreeuwen van pijn, daarom sprong ik in de arena en liep ik naar hem toe. Hij keek me aan en volgens mij voelde hij mijn energie. Ik wilde hem liefde laten voelen voor hij deze aarde zou verlaten. De toeschouwers scholden me uit, ze schopten me, spuugden naar me, zeiden dat ik terug naar de keuken moest en noemden me een hoer.”

De stier werd daarna doodgestoken.

Ruiz bezocht de arena op een dag dat de toegang gratis was, om de wreedheden te filmen die daar plaatsvinden. Ondanks de gratis toegang zat de ring niet helemaal vol, er waren zo’n 1500 mensen aanwezig. Toen Ruiz de stier hoorde schreeuwen sprong ze de arena in.

“Omdat ik liep en niet rende had men niet door dat ik een activiste ben, tot ik vlak bij de stier was. Hij leefde nog, net voor ze hem de doodssteek zouden geven in de nek. Hij schreeuwde en keek naar de mensen om hem heen.”

Er waren veel kinderen aanwezig volgens Ruiz.

“We willen dat mensen weten wat hier gebeurt. Hemingway (schrijver Ernest Hemingway, een bewonderaar van het stierenvechten- red.) had het mis. Het is een barbaarse traditie, waarvoor we ons schamen. Het is geen goede vertegenwoordiging van ons land: Spanje is meer dan het stierenvechten. We zijn een geweldig volk, maar worden gezien als een derdewereldland in plaats van een Europees land.”

“Voor mijn gevoel deed ik wat juist was. Hij wist dat ik voor zijn rechten opkwam.”

Ruiz werd niet zachtzinnig naar buiten begeleid en door de politie ondervraagd. Ze kan een boete van € 6000,- tegemoetzien voor de overtreding.

In de zomer vinden in Spanje meerdere stierenrennen plaats, waarbij stieren door de straten van een stad moeten rennen om te eindigen in de arena. De afgelopen paar dagen zijn er, naast de betrokken stieren, meer doden gevallen. In Valladolid werd een man door een stier op de horens genomen: hij overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Ook in Murcia en Valencia kwamen mannen om nadat zij door in paniek geraakte stieren werden geraakt.

Het Europees Parlement subsidieert deze bloedsport met 600 miljoen euro per jaar.

Virginia Ruiz loopt naar de stier toe:

Bronnen: The Dodo, NOS ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.