Voor het derde jaar stonden dierenvrienden afgelopen zaterdag, 27 juni, bij het Atomium in Brussel om Europese lidstaten ertoe te bewegen dolfinaria te sluiten. Met de demonstratie ‘Close Dolphinaria’ maakten de actievoerders duidelijk dat er geen excuus meer is voor het houden van zeezoogdieren in gevangenschap, om zinloze kunstjes te vertonen, en dat er geen sprake is van een educatieve waarde.

Europese dolfinaria
Demonstratie ‘Close Dolphinaria’ bij het Atomium in Brussel

Meer dan 350 dierenvrienden verzamelden zich zaterdag bij het Atomium met als boodschap:

“Sluit alle dolfinaria in de Europese Unie op korte termijn.”

Dat meerdere nationaliteiten het belangrijk vinden om op te komen voor het belang van zeezoogdieren in gevangenschap, bleek uit het bonte gezelschap. Niet alleen Belgen en Nederlanders waren aanwezig, er waren ook mensen uit Ierland, Tsjechië, Duitsland, Frankrijk en Hong Kong. Zij riepen de EU op om haar eigen wetten te volgen. De Europese wetgeving verbiedt namelijk het commerciële gebruik van zeezoogdieren, maar maakt een uitzondering voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden. De actievoerders zijn echter van mening dat het opsluiten en conditioneren van dolfijnen hun gedrag en natuurlijke instincten zodanig beïnvloedt dat ze geen bijdrage meer kunnen leveren in die zin.

Aan de voet van het Atomium vormden de actievoerders een gigantische dolfijn van 25 bij 12 meter en het woord ‘Free’. Hierna werden er speeches gehouden door vertegenwoordigers van verschillende internationale dolfijnorganisaties vanuit Italië, Nederland en Hong Kong.

Katrien Vandevelde van BlueShark Foundation:

“Niets kan de wind, de golven, de algen, de vissen, de immense ruimte en de druk van de dieptes nabootsen. Niets kan de jacht in teamverband en de verre reizen die migrerende zeezoogdieren maken, vervangen.”

Bron: Samenwerkende dierenrechtenorganisaties Bite Back, Sea Shepherd, Dauphins Libres, BlueShark Foundation en Dolphinmotion ©PiepVandaag.nl