De zogenaamde toad-licking trend in de Verenigde Staten wekt grote bezorgdheid bij de autoriteiten. De hallucinogene stof die padden afgeven is namelijk zeer giftig en ook de padden zelf lijden hieronder.

padden
Foto: publiek domein

Het likken aan padden om high te worden is een heuse hype in de Verenigde Staten. Niet alle padden kunnen hiervoor worden gebruikt. Bovendien verschilt de intensiteit van het effect per pad. De Sonora woestijnpad, ook wel Colorado rivierpad genoemd, scheidt via de klieren het giftige stofje 5-MeO-DMT uit waarvan je gaat hallucineren indien je hiermee in aanraking komt. Mensen likken aan deze pad of bewaren de gifstof in een potje voor later gebruik.

De US National Park Service waarschuwt echter dat de gevolgen van het innemen van dit gif tot zeer ernstige en zelfs fatale gevolgen kan leiden. Naast hallucinatie en extase kan het ook leiden tot sterke angst, misselijkheid en epileptische aanvallen. In sommige gevallen kan het zelfs de dood veroorzaken. Daarom vraagt het Amerikaans federaal agentschap bezoekers van nationale parken direct te stoppen met deze gevaarlijke trend. Waarschuwing US National Park Service:

“Zoals we zeggen met de meeste dingen die je tegenkomt in een nationaal park, of het nu een bananenslak (Ariolimax) is, een onbekende paddenstoel of een grote pad met gloeiende ogen in het holst van de nacht, lik er alsjeblieft niet aan. Dieren die deze soort lastigvallen, raken over het algemeen bedwelmd via de mond, neus of ogen.”

Honden

Ook het Sonora woestijnmuseum in Arizona waarschuwt parkbezoekers. In een waarschuwing voor bezoekers met honden wordt benadrukt dat ook honden absoluut niet in aanraking moeten komen met de Sonora woestijnpad. Niet alleen voor mensen is de afscheiding namelijk zeer giftig, maar ook voor dieren. Woordvoerder Sonora woestijnmuseum:

“Dieren die deze soort lastigvallen, raken over het algemeen bedwelmd via de mond, neus of ogen.”

Sonora woestijnpad

De Sonora woestijnpad is de grootste paddensoort in de Verenigde Staten. De amfibie met een lengte van ongeveer 18cm komt voor in de Sonora woestijn in Mexico en in Arizona. De giftige stof 5-MeO-DMT wordt via de klieren bij de ogen en kaak uitgescheden. De pad wordt zowel in Mexico als in de VS beschouwd als bedreigde soort. Door de hallucinerende werking van de uitscheiding, wordt deze soort vaak verkocht voor hun huid. De pad loopt daarom gevaar om te worden gedood.

Overigens is het gebruik van het stofje wel toegestaan in de medische wereld bij onregelmatige hartslagen. Maar dan wel onder strikt toezicht en in een gesloten omgeving.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools