Bij een varkenshouder aan de Broekhuizerdijk in het Limburgse Melderslo zijn gisteren zeker 650 varkens gestikt, omdat de luchtwasser niet werkte. In de stal stonden volgens berichtgeving 700 varkens, waarvan slechts 5 procent de verstikkende stalgassen heeft overleefd.

650 varkens gestikt in Melderslo door uitval luchtwasser
650 varkens gestikt in Melderslo door uitval luchtwasser | Foto: House of Animals

Er werd aanvankelijk gesproken over een defecte luchtwasinstallatie, die onder meer het ammoniakgas uit de lucht haalt, wat ontstaat wanneer urine en mest in de mestkelder met elkaar mengen. Ammoniak (NH3) is erg giftig en derhalve zeer slecht voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Zonder een luchtwasser kunnen varkens in een gesloten stal niet overleven , wat al aangeeft hoe onnatuurlijk deze manier van dierhouderij is.
.

.
Een woordvoerder van de brandweer wilde in een latere verklaring geen uitspraak doen over een defecte luchtwasser. Dit laat ruimte voor speculatie dat er wellicht sprake is geweest van een andere oorzaak waardoor de luchtwasser uitviel, zoals een menselijke fout. De gemeente Horst aan de Maas, waar Melderslo onder valt, en de NVWA stellen een onderzoek in naar de uitgevallen luchtwasser bij de varkenshouder aan de Broekhuizerdijk.

Onderstaand verslag werd gemaakt door 1Limburg:
.

.
Rond half tien in de ochtend kwam de melding binnen waarna de brandweer met groot materieel ter plaatse ging. Opvallend is dat er volgens een woordvoerder ‘geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen’.  Niet voor mensen buiten de stal, maar voor de 700 varkens binnen was het een heel ander verhaal. Nadat de brandweer ter plekke was gegaan zijn er volgens de woordvoerder in de stal geen giftige gassen meer gemeten.

Bronnen:

Eis voor bestraffen boer die 900 varkens liet stikken

©AnimalsToday.nl BVR


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.