In het Belgisch deel van de Noordzee heeft Natuurpunt.be onderzoek gedaan naar de totale reële visvangst tussen 1929 en 2010. De resultaten liegen er niet om.

Noordzeekust - visvangst gerapporteerd
Noordzeekust | Foto: Wikimedia Commons

Zo blijkt de visvangst 55% hoger te liggen dan de 0,8 miljoen ton gerapporteerde vangsten. Dit verschil is voornamelijk te wijten aan de bijvangsten (34%) en de niet-gerapporteerde vangsten van de sportvisserij (21%). De sportvissers hoeven hun vangsten niet te rapporteren en hoeven zich niet te houden aan quotabeperkingen. Ook monitoring en controle ontbreken.

Natuurpunt pleit nu voor een meer systematische controle op de vangsten van sportvissers. Daarnaast wil Natuurpunt dat het grijze gebied tussen ‘sportvissers’ en ‘kleinschalige professionele vissers’ wordt onderzocht. De ‘semi-professionele sportvisserij’ moet onder het systeem van de ‘kleinschalige professionele visserij’ vallen, zodat ook deze tak van sportvisserij onder de quota- en controlesystemen valt.

Bron: Natuurpunt.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.