Het Europees Parlement heeft gisteren een resolutie tegen wildlife criminaliteit aangenomen. Nederlands Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy (D66) nam enkele maanden geleden het initiatief en wil dat Europa het voortouw neemt in het bestrijden van wildlife criminaliteit. Jaarlijks gaat er ongeveer 19 miljard dollar om in de illegale handel in wilde dieren. Daarmee is het de grootste bron van inkomsten voor criminele organisaties ter wereld, na drugshandel, wapenhandel en mensensmokkel, zegt dierenwelzijnsorganisatie IFAW.

Europees Parlement - resolutie
Europees Parlement | Foto: Cédric Puisney (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.0-fr], via Wikimedia Commons
Met de resolutie spreekt het Europees Parlement zich uit tegen wildlife criminaliteit en roept individuele landen op om maatregelen te treffen. Rikkert Reijnen, woordvoerder wildlife bij het IFAW (International Fund for Animal Welfare) is blij met de steun uit politieke hoek:

“De twee grootste importeurs van illegaal ivoor zijn de Verenigde Staten en China. Beide landen hebben in de afgelopen maanden hun in beslag genomen voorraad ivoor vernietigd. Draagt bij aan het groeiend besef dat de handel in wildlife niet langer getolereerd wordt.”

Het IFAW is nauw betrokken geweest bij het opstellen van de resolutie en heeft verschillende parlementariërs van input voorzien. Zo is er in de resolutie opgenomen dat de aanbevelingen van ‘Project WEB’, een onderzoek van het IFAW en INTERPOL naar de online handel in ivoor in de EU, overgenomen zouden moeten worden. Uit het onderzoek blijkt dat opsporing nog in de kinderschoenen staat en de roep om specifieke wetgeving op het gebied van e-handel in wildlife steeds groter wordt.

Hoe groot het probleem van wildlife criminaliteit is blijkt uit recente cijfers over de populatie van wilde dieren. Reijnen:

“Als we zo door gaan zijn olifanten over een jaar of elf uitgestorven. Zo simpel is het. Van alle neushoorns in Zuid-Afrika zijn er nog maar 860 over en ook dat getal wordt steeds kleiner. Wilde tijgers zijn er ook nog maar een kleine drieduizend van. Het is de hoogste tijd dat dit probleem wordt aangepakt, voordat het écht te laat is.”

Persbericht IFAW