De samenwerking tussen de Vogelbescherming, Birdlife, het Duitse NABU en Burung Indonesië heeft ervoor gezorgd dat er bos behouden blijft in Indonesië. Het International Climate Initiative (ICI), het klimaatprogramma van de Duitse overheid heeft bijna 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het herstel en behoud van 85.000 hectare bos op Sulawesi in de provincie Gorontalo.

Zwarte kuifmakaak - Sulawesi
Zwarte kuifmakaak | Foto: Wikimedia Commons

Burung Indonesia heeft de plannen ontwikkeld om het tropisch bos te behouden en is een samenwerking met de Nationale Postcode Loterij en de Vogelbescherming. De samenwerking met NABU en de financiering van Duitsland zorgt er nu voor dat dit prachtige project verder uitgevoerd kan worden.

Het bos in Gorontalo wordt niet gekapt maar hersteld door eco restoration. De aangetaste delen van het bos krijgen de kans zich te herstellen. Hierdoor gaan twee beschermde gebieden met elkaar verbonden raken waardoor een stuk bos ontstaat van maar liefst 257.000 hectare.

Met 36 endemische vogelsoorten en dieren zoals de zwarte kuifmakaak en het zwijnhertje babiroessa, behoort dit gebied tot de meest bijzondere en rijke natuurgebieden op aarde.

Het project maakt deel uit van het Forest of Hope, het Birdlife programma voor tropische bossen. Het mooie aan dit initiatief is dat niet alleen unieke natuur wordt behouden maar ook dat het klimaatverandering door koolstof die in het bos wordt vastgelegd tegengaat.

Bron: Vogelbescherming.nl ©PiepVandaag.nl