Een groep van 44 chimpansees die nog steeds in een voormalig laboratorium zit van National Institutes of Health (NIH) in de Amerikaanse staat New Mexico, kan niet verhuizen naar een reservaat. Dit zegt Francis S. Collins, directeur van NIH. De chimpansees hebben hun hele leven als proefdier gediend en zouden te oud en te ziek zijn. Dierenwelzijnsorganisaties zijn teleurgesteld, want ze vinden dat de dieren in een reservaat veel gelukkiger zouden zijn.

44 chimpansees
Een van de 44 chimpansees in Alamagordo Primate Facility, New Mexico – VS | Foto: screenshot video NIHOD/YouTube

Meer dan 200 chimpansees woonden er ooit in het voormalig laboratorium Alamagordo Primate Facility (APF) in New Mexico. De dieren zijn vaak op zeer jonge leeftijd in het wild bij hun moeder weggehaald. Er werd tientallen medische tests op hen uitgevoerd door de National Institutes of Health (NIH), onder andere voor HIV en hepatitis C. Dierenwelzijnsorganisaties, primatenexperts en politici zetten zich al meer dan 10 jaar in voor hun vrijlating.

Nadat onderzoekers in 2011 hadden aangegeven dat de dieren niet nodig waren om het beoogde onderzoek uit te voeren, besloot NIH in 2015 om de testen te stoppen. De chimpansees zouden allemaal binnen 10 jaar verhuizen naar het reservaat Chimp Haven in Louisiana, om van hun pensioen te genieten.

44 chimpansees
Chimpansees in Chimp Haven | Foto: screenshot video Chimp Haven/YouTube

Zo’n 100 chimpansees zijn succesvol verhuisd naar Chimp Haven, een nationaal chimpansee-reservaat van ruim 200 hectare in Keithville, Louisiana. Hier kunnen de dieren in bomen klimmen en vrij door grote grasvlaktes lopen, iets wat ze in Alamogordo niet kunnen. Maar voor de laatste 44 chimpansees is het te laat: ze zijn te ziek om te verhuizen. Het verhuizen zou grote gezondheidsrisico´s met zich meebrengen en ze zouden al tijdens het transport kunnen overlijden. Dit heeft een panel van dierenartsen vastgesteld.

Levensbedreigende gezondheidsproblemen

In uitgebreide gezondheidsrapporten (pdf) is te lezen dat alle 44 chimpansees kampen met levensbedreigende gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en obesitas. Daarnaast hebben de dieren innige sociale verbindingen met hun soortgenoten uit hun groep. Het scheiden van de dieren zou te veel stress opleveren. Ook hebben ze een hechte band met hun verzorgers, die soms al tientallen jaren duurt. Het krijgen van een nieuwe verzorger zou een te grote verandering voor hen zijn.

NIH wil daarom dat de chimpansees in het APF blijven om hun veiligheid en welzijn te waarborgen. De verblijven in het voormalig laboratorium lijken op die van een ouderwetse dierentuin: bescheiden kooien met eenvoudige speeltoestellen en klimrekken. Ze leven in groepen en kunnen naar buiten als ze dat willen, maar hun buitenruimte is beperkt in oppervlakte en hoogte. Echte bomen zijn er niet. Voor intelligente dieren als chimpansees is het een weinig uitdagende plek:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Teleurgesteld

Chimp Haven betreurt de beslissing. Stephen Ross, voorzitter van de Raad van Bestuur:

“We zijn teleurgesteld. Wij geloven dat elke chimpansee de kans moet krijgen om de rest van zijn leven in een reservaat te leven en we zijn bang dat deze beslissing een precedent schept voor andere chimpansees die nog wachten om met pensioen te gaan.”

Volgens Ross moet NIH niet alleen kijken naar de mogelijke nadelen van het verplaatsen van de dieren, maar ook naar de voordelen. Chimpansees in Chimp Haven wonen in natuurlijke grote sociale groepen, hebben veel leefruimte en de mogelijkheid om hun natuurlijke gedrag te vertonen:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

.
Kathleen Conlee van de Humane Society (HSI) zegt dat het evaluatieproces van de dieren niet klopte. Er zouden geen dierenartsen betrokken zijn met kennis van reservaten. Ze zouden slechts uitgevoerd hebben wat het laboratorium wilde, omdat het NIH miljoenen dollars subsidie krijgt om voor de dieren te zorgen. Conlee:

“We zijn heel erg teleurgesteld dat NIH haar belofte aan de chimpansees niet nakomt. We laten NIH weten dat we onze strijd voortzetten om de chimpansees, die heel hun leven geleden hebben, eindelijk de kwaliteit van leven te geven die ze verdienen.”

Er zijn momenteel nog twee andere faciliteiten voor chimpansees die eigendom zijn van de federale overheid: Southwest National Primate Research Center en het Michale E. Keeling Center. Hier leven nog meer dan 60 chimpansees. Het team van dierenartsen bepaalt binnenkort hoeveel van deze dieren gezond genoeg zijn voor Chimp Haven.

Petitie voor de laatste 44 chimpansees

De Humane Society heeft een petitie opgesteld om het NIH te bewegen de laatste 44 chimpansees van Alamagordo Primate Facility alsnog naar Chimp Haven te brengen. De petitie kun je hier tekenen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel