Whitby Wildlife Sanctuary, een opvang voor wilde dieren in het noordoosten van Engeland, is ruim € 15.000 armer. Computerhackers hebben het geld gestolen dat bestemd was voor de verhuizing van de organisatie naar een groter terrein met nieuwe dierenverblijven.

hackers
Whitby Wildlife Sanctuary vangt jaarlijks zo’n 4.000 dieren op, zoals vos Rusty. De opvang is onlangs het slachtoffer geworden van hackers | ©Whitby Wildlife Sanctuary

De kleine dierenopvang Whitby Wildlife Sanctuary had jarenlang geld gespaard om binnenkort naar een groter pand te verhuizen. Het ziet ernaar uit dat dit voorlopig niet kan doorgaan, omdat meer dan £13.000 (€ 15.085,55) van het geld door hackers is gestolen. Voor de kleine organisatie, die draait op zo’n 60 vrijwilligers, is dit een enorme tegenslag.

Sinds de start in 2009 is de dierenopvang gevestigd in een veld bij een boerderij. Uiteindelijk kocht men een groter terrein bij een nabijgelegen boerderij, van 1,3 hectare. Daarop worden twee grote dierenverblijven gebouwd: een voor zeevogels als papegaaiduikers, meeuwen, Jan van Genten en zeekoeten en een voor vogels als zwanen, ganzen, eenden en uit legbatterijen geredde kippen. In de twee verblijven zouden zo’n 100 vogels kunnen verblijven, met voldoende ruimte om hun vleugels uit te slaan.

Diefstal

Toen Alex Farmer, oprichter van de dierenopvang, hekwerk bestelde voor de verblijven, sloegen de hackers toe. Ze onderschepten de e-mail met de factuur van de leverancier en pasten de bankgegevens aan. Zonder het zich te realiseren maakte Alex het geld over naar de oplichters. Ze had telefonisch nog gevraagd of ze met creditcard kon betalen, maar volgens de leverancier was het bedrag hiervoor te hoog. Alex schrok enorm toen ze erachter kwam dat ze haar geld kwijt was:

“Ik ben er absoluut kapot van, ik kon het gewoon niet geloven. Helaas zorgt deze diefstal ervoor dat we onze verhuizing zo’n zes maanden uit moeten stellen, omdat we niet verder kunnen bouwen. Daar was het grootste deel van het geld voor bestemd. We zouden over twee weken starten met bouwen, maar ik heb het werk en de aannemers moeten afzeggen, omdat we de materialen niet hebben. Helaas moeten we het beste ervan maken op onze oude locatie, die niet zo goed meer voldoet. En we keken er zo naar uit om aan de nieuwe faciliteiten te beginnen. We moeten waarschijnlijk de winter nog door komen op onze oude locatie.”

Crowdfunding

Alex Farmer heeft de diefstal gemeld bij de bank en aangifte gedaan bij de politie en te horen gekregen dat het tot zo’n 45 dagen kan duren voor duidelijk is of het geld wordt teruggestort. De steun van de vele mensen die Whitby Wildlife Sanctuary een warm hart toedragen doet Alex goed.

“Een dame die we hebben geholpen met een vos heeft een crowdfunding opgezet. Dat heeft ons allemaal erg veel goed gedaan.”

Deze geldinzamelingsactie loopt zo goed dat het streefbedrag al is overschreden. Ondanks de tegenslag die criminelen hebben veroorzaakt, ziet de toekomst er alsnog rooskleuriger uit dan verwacht.

Bertie de das

Whitby Wildlife Sanctuary vangt elk jaar zo’n 4.000 vogels, egels, vossen en andere zoogdieren op, om te herstellen van verwondingen of ziekte. Zo’n 80% van de patiënten zijn vogels. Hoewel het streven is om opgelapte dieren weer in het wild uit te zetten, zijn er ook permanente bewoners. Zoals de oude das Bertie, die in eerste instantie was opgevangen door Bexhill and Hastings Wildlife Rescue en later is overgevlogen naar Whitby om in alle rust van zijn pensioen te genieten in een speciaal voor hem gebouwd verblijf.

Stokoude geredde das gaat met pensioen

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde