De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming  (LID) heeft gisteren bij een bekende Brabantse fokker meer dan 100 vogels en knaagdieren in beslag genomen. De dieren werden aangetroffen in ernstig vervuilde hokken en sommigen waren al overleden aan de gevolgen van de verwaarlozing.

Brabantse fokker
Het stonk er als een bunzing | Foto: screenshot video EditieNL/YouTube

De vogels en knaagdieren werden door de eigenaar in West-Brabant in een gebouwtje in de achtertuin gehouden. De man blijkt al meer dan 30 jaar knaagdieren aan dierenwinkels te leveren.

Eerder aangesproken
De LID gaf in een reactie aan het televisieprogramma Editie NL aan dat de Brabantse fokker twee jaar geleden is aangesproken op het ‘bedrijfsmatige karakter van zijn houderij’. De verzorging van de dieren was toen ook al niet in orde. Of er in de afgelopen twee jaar eerder controles zijn geweest is niet bekend.

Deze week werd in ieder geval geconstateerd dat de situatie er absoluut niet beter op is geworden. Er werd niet geventileerd en duidelijk ook niet schoongemaakt. Een woordvoerder van de Dierenbescherming:

“De omstandigheden waren allerbelabberdst. Het stonk er als een bunzing.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode


Proces-verbaal, dieren herplaatst

Op de beelden gemaakt door de inspecteurs van de LID is niet alleen de erbarmelijke leefomgeving van de dieren te zien, maar ook dat de dieren zeer gestrest zijn. De dieren zijn inmiddels overgebracht naar speciale opvangadressen. De inspectiedienst meldt:

“Daar worden zij nu goed verzorgd en kunnen na herstel worden herplaatst. Tegen de eigenaar van de verwaarloosde dieren wordt proces-verbaal opgemaakt.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.