Sylvester de ‘wandelende leeuw‘ is vader! Deze leeuw werd bekend omdat hij meerdere keren aan de wandel ging en op grote afstand van zijn gebruikelijke leefgebied in Zuid-Afrika werd teruggevonden. Zijn leven hing aan een zijden draadje, maar gelukkig mocht hij blijven leven. Dankzij die beslissing zijn er nu twee nakomelingen geboren.

Sylvester
Moeder en kids maken het goed | Foto: screenshot SABC Digital News/YouTube

In 2016 ontsnapte Sylvester uit het Karoo National Park, in het zuiden van Zuid-Afrika. Eind 2015 ging hij ook al aan de wandel. Het duurde 3 weken voordat rangers hem vonden en konden terugbrengen. In deze tijd doodde de leeuw 28 schapen en een koe, en dat maakte hem niet populair.

Sylvester
Sylvester, een paar jaar geleden | Foto: Arno Meintjes/flickr

Sinds zijn eerste ontsnapping draagt Sylvester een GPS-halsband waardoor hij makkelijker getraceerd kan worden. Volgens de gegevens van de halsband bevond de leeuw zich na zijn lange wandeling in een dunbevolkt, bergachtig gebied, waar hij gevonden werd en verdoofd, om hem terug te brengen naar het reservaat.

Vader
SANParks oordeelde aanvankelijk dat Sylvester een gevaar vormde voor mensen en daarom gedood moest worden. Een online campagne met de hashtag #SaveSylvester en petities hebben zijn leven gered. En nu, 2 jaar later, blijkt hij vader te zijn van twee gezonde welpen. Hieperdepiep?

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Hoera!

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Gedesoriënteerd

Over de reden van zijn lange wandelingen verschillen de meningen, maar er bestaat onder meer een theorie dat de leeuwen gedesoriënteerd raken door de werkzaamheden tijdens de aanleg van snelwegen en door andere menselijke activiteiten.

Deze reportage werd begin dit jaar gemaakt, over Sylvester als ‘koning van de ontsnapping’:

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel