De tijger is het populairste dier ter wereld, maar of het zijn voortbestaan op deze planeet zal garanderen valt nog te bezien. En de panda is ook immens populair, maar ook voor dit dier lijkt dit gegeven hem eerder te nekken dan te behoeden voor uitsterven.

uitsterven
De tijger is zeer populair. Dat het dier met uitsterven wordt bedreigd, is echter bij veel mensen onbekend | Foto: Pixabay

Dat blijkt uit onderzoek van Franse wetenschappers onder leiding van ecoloog Frank Courchamp. Nooit eerder was er een gedegen onderzoek naar populariteit van diersoorten gedaan.

De wetenschappers gebruikten voor hun meting verschillende onderzoeksmethoden. Zo bekeken zij welke diersoorten op de websites van dierentuinen figureerden, werd een online enquête onder kinderen van basisscholen uitgevoerd waarin werd gevraagd naar hun favoriete dieren en bekeken de onderzoekers welke dieren hoofdrollen hebben in tekenfilms.

Op basis van deze resultaten werd een top 10 van favoriete dieren vastgesteld.

1 Tijger
2 Leeuw
3 Olifant
4 Giraffe
5 Luipaard
6 Panda
7 Jachtluipaard
8 Ijsbeer
9 Wolf
10 Gorilla

Onbekend met ernst van situatie
Opvallend is het aantal katachtigen in de top 10. Daarbij zijn het allemaal grote zoogdieren en worden ze allemaal op de wolf na met uitsterven bedreigd. Mensen blijken daar echter nauwelijks weet van te hebben. De wetenschappers vroegen namelijk ook hoe mensen denken over het voortbestaan van door hen genoemde soorten. Conclusie is dat het risico op uitsterven enorm wordt onderschat.

Van drie soorten uit de top 10 zijn mensen wel op de hoogte dat ze ernstig in een voortbestaan worden bedreigd. De ijsbeer die vooral geassocieerd wordt met de opwarming van de aarde, de tijger die de dupe is van de zogenaamde alternatieve geneeskunde en de panda.

Uiteindelijk komt het erop neer dat het met de meest favoriete dieren op deze planeet veel slechter gaat dan mensen zich realiseren. Volgens de wetenschapper komt dit omdat mensen deze dieren voortdurend zien op posters in films, op logo’s en in commercials.

Doneer aan fonds
Doordat ze zo vaak geconfronteerd worden met deze dieren, denken mensen dat ze in de natuur ook nog heel veel voorkomen.
De wetenschappers stellen voor dat organisaties die een bedreigde diersoort in hun reclameboodschap of logo gebruiken, een donatie doen aan een fonds dat zich inzet om het uitsterven van dit dier tegen te gaan.

Bron: Trouw ©Animals Today