Zambezi, een zwarte neushoorn uit dierenpark Port Lympne in Engeland, is vorige week overleden tijdens zijn reis naar een natuurreservaat in Tanzania. Het 17 jaar oude dier zou in het wild worden uitgezet, maar stierf gedurende de vlucht door nog onbekende oorzaak.

vlucht
Zambesi | Foto: The Aspinall Foundation/Facebook

De Aspinall Foundation beheert twee dierenparken in het Engelse graafschap Kent, Port Lympne en Howletts, en heeft meerdere dieren die in Engeland opgegroeid zijn, uitgezet in het wild. Ook zwarte neushoorn Zambezi ging een leven in het wild tegemoet. Het vertrek van Zambezi was onderdeel van een samenwerking met het Grumeti Fund en de overheid van Tanzania, met als doel het aantal zwarte neushoorns in de Serengeti te verhogen.

Vlucht

Tijdens de vlucht werd Zambezi begeleid door een team van Grumeti Fund, een van zijn vaste verzorgers en een Afrikaanse dierenarts.  Ondanks dit ervaren team overleed de neushoorn gedurende de reis. De doodsoorzaak is nog niet bekend, volgens de Aspinall Foundation vindt een onderzoek zo snel mogelijk plaats.

Op Facebook werd onderstaand bericht geplaatst:

Stimulans

Hoewel een dergelijke reis zwaar is, heeft de organisatie grote dieren en ook specifiek neushoorns, vaker op deze manier getransporteerd. Een woordvoerder vertelde aan Kent Live dat de organisatie afgelopen jaren 19 zwarte neushoorns succesvol via de lucht vervoerde vanuit Europa naar plekken over de hele wereld, waarvan 8 uit de dierenparken in Kent naar Afrika:

“Dit heeft geholpen de dalende populatie zwarte neushoorns, die in het wild ernstig bedreigd worden, een stimulans te geven. Deze neushoorns hebben zich voortgeplant en hebben zeker 15 nakomelingen gekregen in de afgelopen 24 jaar.”

Damian Aspinall, voorzitter van de Aspinall Foundation, reageert aangeslagen door de tragische gebeurtenis:

“We weten de doodsoorzaak nog niet, maar zullen uiteraard elk onderzoek dat mogelijk is laten uitvoeren om te zien of we hiervan kunnen leren. Het werk van onze stichting, om ernstig bedreigde diersoorten te fokken en er zo veel mogelijk uit te zetten in beschermde gebieden, zal doorgaan.”

Niet in gevangenschap

Aspinal ziet een toekomst voor dierentuinen of -parken in het herstel van tanende populaties neushoorns in het wild, maar niet in de huidige vorm:

“Ik geloof er heilig in dat deze dieren niet in gevangenschap thuis horen. Ons doel is om op de lange termijn alle dierentuinen te zien sluiten of, als ze blijven bestaan, echt natuurbeschermingswerk te zien doen.”

Dierentuinen, een dilemma (deel 1)

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde