Dat de zalm een wonderbaarlijke diersoort is, weten we allang. Ieder jaar trekken deze onvermoeibare vissen massaal vanuit oceanen tegen de stroom in via rivieren naar kreken in de binnenlanden, om daar te zorgen voor nageslacht. Maar dat ze verantwoordelijk zijn voor het voortbestaan van regenwouden ligt niet direct voor de hand.

zalm zalmen
Foto: Wikimedia Commons

Het Great Bear Rainforest in Canada is het grootste regenwoud in de gematigde klimaatzone op aarde. Een enorm ongerept natuurgebied van 32.000 vierkante kilometer aan de westkust van Canada, grenzend aan de Pacific. Dit woud is een belangrijk onderdeel van de longen van de aarde, van groot belang als zoetwateropslag en -zuiveraar, en het biedt een thuis voor de grizzlybeer, wolven en poema’s.

Iedereen kent beelden van de grizzlybeer die in een rivier staat en met het grootste gemak de massaal migrerende zalmen uit het water vist. Maar behalve de beer is het regenwoud voor een belangrijk deel afhankelijk van deze zalmen. De beren eten de vissen namelijk niet in het water, maar peuzelen hun maaltje vaak op, ver verwijderd van de rivier, midden in het bos. Omdat ook beren geen fan zijn van graten blijven de viskarkassen achter op de bodem van het woud. Deze resten bevatten een grote hoeveelheid stikstof en zijn daarmee een belangrijke voedingsbron voor het regenwoud. Uit onderzoek is gebleken dat 80 procent van de stikstof die de planten en bomen nodig hebben afkomstig is uit de visresten achtergelaten door de grizzlybeer. Je kunt dus zeggen dat het voortbestaan van dit regenwoud in Canada samenhangt met een gezonde visstand van de zalm. En, niet te vergeten, het eetgedrag van de grizzlybeer.

BBC Earth maakte een serie korte natuurfilms, ‘The power of nature’, met onder meer een aflevering over het belang van de zalm voor het Great Bear Rainforest in Canada:

Bron: BBC ©PiepVandaag.nl  Bart van Riel